Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Najbolju dalmatinsku marendu skuhala je Dubravka Delić: Njene tripice proglašene su za najbolje jelo na Zinfest-u

Drugi dan kaštelanskog Zinfesta u znaku je dalmatinske marende i vrhunskih vina
Tekst&Foto: Đurđica Čavka15. studenoga 2024. 20:21
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Drugi dan kaštelanskog Zinfesta u znaku je dalmatinske marende i vrhunskih vina. Na samom početku posjetitelji su mogli uživati u Masterclassu, a nakon njega u natjecanju u spravljanju ''Dalmatinske marende''.

'' Sukladno projektu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije,  TZ Kaštela odlučila je promovirati dalmatinsku marendu uz Crljenak kaštelanski kao naš brand, pa nam se vinski sajam činio kao savršeno mjesto za ovu promociju'', kazala je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Stručni ocjenjivači sud činili su Tonči Drlje iz Aspire, Petar Božić chef restorana Spinnaker, chef Nikola Tomić, Jakov Bedalov kaštelanski vinar, Ivo Bilić ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole Split , direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i direktorica TZ grada Kaštela Nada Maršić.

IMG 20241115 WA0068
GALERIJA
Kliknite za pregled

Samom natjecanju prijavilo se osam kuhara, što amatera što profesionalaca, a na stručnom žiriju nije bio lak posao jer trebalo je ocijeniti sve te delicije. Tako je žiri najbolju dalmatinsku marendu izabrao između osam jela, koja su se sastojala od tradicionalnih sastojaka ali bila je tu i poneka inovacija. Najbolji touch dalmatinske marende, ono autohtono što nas podsjeća na djetinjstvo i jela naših starih biralo se između sipe i boba, njoki od rikule i kreme od boba, bakalara na crveno, tripica, jetrice dolce garbo, gulaša od hobotnice, pašticade od tune i fažola sa hobotnicom.

'U Kaštelima se uvijek jako dobro marendaje, i kad god sam u posjetu Kaštelima uživala sam u vrhunskoj marendi. Ovim projektom i natjecanjem želimo promovirati jela naših starih, jela naših težaka, jela na kojima smo odrasli jer to je naše bogatstvo'', kazala je Vladović.

Nakon degustiranja svih osam jela , stručni ocjenjivački sud odlučio je kako je najbolju dalmatinsku marendu skuhala Dubravka Delić iz Kaštel Kambelovca, a kuhala je tripice. Druga najbolja marenda su pljukanci s junetinom koje je skuhala Jelena Medić iz restorana Grota iz Segeta Donjeg. Sipa i bob na malo suvremeniji način osvojile su treće mjesto, a inovativnu marendu skuhao je Stjepan Matas iz restorana Spinnaker u Marini Kaštela.

Sreću osvojenim prvim mjesto nije krila Dubravka Delić pa nam je tako kazala kako se više toliko ne trudi biti za tećom, a ujedno ima jako dobru nasljednicu. Naime, Dubravkina kćer Ana već je osvojila nekoliko kulinarskih natjecanja što u tandemu s majkom što samostalno.

''Moram vam reći kako vam ja ne koristim kurkumu, chia sjemenke i razne inovativne stvari. Ja vam kuham onako kako je kuhala moja mater i moja baba. Onako po starinsku, nema tu nikakvih tajnik sastojaka ni začina, samo sol i papar, te puno ljubavi. Mora se stalno stajati uz teću te paziti na jelo, i to vam je to '', kazala nam je presretna Dubravka.

Ponosna vlasnica drugog mjesta na ''Dalmatinskoj marendi'' Jelena Medić pojasnila nam je kako je njihovo jelo imalo jedan tajni sastojak koji ne mogu otkriti i vjeruje kako je on presudio ovom jelu.

''Svaki dan u kuhinji našeg restorana razmišljamo kako bi napravili neko novo jelo, igramo se s namirnicama i začinima. I, evo, upalilo nam je '', pojasnila je Jelena.

Stjepan pak voli autohtona jela prikazati na malo moderniji način, te ista poslužuje u restoranu Spinanker. Kako sam kaže ima gostiju kojima to paše, a pak ima oni koji volje tradicionalna jela.

''Volim se poigrati, volim autohtonom jelu dodati neku inovatinost, pa tako i današnjim bobu i sipi. Dodatak rikule, je nešto što se baš ne dodaje u njoke često, ali je jako ukusno, i prezentirano kao ''fine dining'', kazao je Stjepan.

Uz sva navedena jela ide dobra vinska kapljica, koje na ovom sajmu nije nedostajalo. Sajam traje još nekoliko sati pa možete povirit, degustirati neko jelo te kući ponijeti butelju vrhunskog kaštelanskog Crljenka.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Hrvat kupio auto u inozemstvu i ostao šokiran kada je stigao u servis, cijeli slučaj je završio na policiji
2
min
Hrvat kupio auto u inozemstvu i ostao šokiran kada je stigao u servis, cijeli slučaj je završio na policiji
Obišli smo splitsku peškariju, evo što je sve u ponudi
11
min
Obišli smo splitsku peškariju, evo što je sve u ponudi
Pravi subotnji šušur na splitskom Pazaru, provjerili smo što se nudi
31
min
Pravi subotnji šušur na splitskom Pazaru, provjerili smo što se nudi
VIDEO Advent u Solinu: Kuliš zapjevao pred prepunom Gradinom, večeras stiže Maja Šuput
41
min
VIDEO Advent u Solinu: Kuliš zapjevao pred prepunom Gradinom, večeras stiže Maja Šuput
FOTO Svečano otvoren Advent: Zmijavci zasjali u blagdanskom ruhu
53
min
FOTO Svečano otvoren Advent: Zmijavci zasjali u blagdanskom ruhu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.