Protekle nedjelje u Split je stigla titula prvaka Hrvatske. Uspjelo je to nogometašicama Splita, koje su drugu godinu zaredom dokazale da su neprikosnovene na zelenim travnjacima Hrvatske.

POVEZANI SADRŽAJ

Splićanke su u finalu nadjačale Osječanke. U prvoj utakmici bilo je 7:1 za ŽNK Split, a u drugom je susretu Osijek slavio 3:1, što je bilo dovoljno za veliko slavlje igračica koje predvodi trener Božidar Miletić.

Nažalost, ženski nogomet u hrvatskim sportskim okvirima ne zauzima mjesto koje mu pripada. Tu smo tezu i potvrdili nakon razgovora s Vinkom Fabjanac, počasnom predsjednicom te članicom IO Kluba, koja je ranije bila i čelna osoba kluba koji bi trebao biti jedan od ponosa Splita.

“Želimo biti prvi hrvatski klub koji će proći u šesnaestinu finala Lige prvaka”

Na početku smo je upitali za rezime i dojmove protekle sezone.

– Sigurno se neće sleći još koji dan. Nadali smo se ponavljanju lanjskog uspjeha, ali obzirom na situaciju i vrlo tešku godinu, bilo je neizvjesno hoće li se sezona uopće i završiti. Bili smo pod velikim pritiskom, igralo se pod velikim temperaturama i pri uvjetima koji nisu za igru, ali ipak smo uspjele ostvariti svoj cilj. Sretni smo i zadovoljni što smo osvojili drugi naslov prvakinja Hrvatske u povijesti, obranivši lanjsku titulu – kazuje nam na početku razgovora Fabjanac.

Splićanke očekuju europska nadmetanja.

– Pred nama je Liga prvaka. Kandidirali smo se za domaćinstvo, ne bi li doveli najelitnije natjecanje u Dalmaciju. Ako u tome uspijemo, bit će veliki uspjeh da se tu igra Liga prvaka, po prvi put. Uložit ćemo puno trud kako bismo ostvarili cilj. Što se tiče konkurentnosti, pokušat ćemo nadmašit lanjski rezultat, kada smo se i više nego u dobrom svjetlu predstavili Europi. Još uvijek ne znamo s kim ćemo igrati. Radimo na dolasku novih igračica te želimo biti prvi hrvatski klub koji će proći u šesnaestinu finala Lige prvaka.

Zanimalo nas je što je tajna njihovog uspjeha.

– Nema tu velike filozofije. Pitanje je samo koliko želiš i koliko možeš. Ja sam dala cijelu sebe u tih jedanaest godina, a sada me je naslijedio i novi predsjednik. Očekujem da ćemo zajedničkim snagama otići uistinu korak dalje – govori Fabjanac.

Imaju veliki problem s infrastrukturom

Za igračicama posežu diljem svijeta.

– Na tom smo polju polivalentni. Ima igračica iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, a na golu nam stoji Brazilka. Premalen je splitski bazen da bismo mogli sastaviti ekipu samo od nogometašica koje su podrijetlom iz Dalmacije.

Imaju veliki problem s infrastrukturom.

– Grad nas godišnje subvencionira s nekih 200.000 kuna, od čega otiđe oko 80.000 kuna za struku. Da bi klub opstao, proračun na godišnjoj bazi iznosi preko 700.000 kuna godišnje. Sustav prvenstva je takav da se igra trokružno. Dovoljno je otići tri puta u Osijek, a to vas košta 60-70 tisuća kuna, tako da lako možete percipirati koliki su to troškovi. Velik problem nam je infrastruktura. Bili smo prisiljeni zbog licence za domaći teren prijaviti utakmice u Zmijavcima, koji su nam puno pomogli u svemu, da bi uopće mogli igrati utakmice. Ranije smo igrali na Splitovom stadionu bez gledatelja, a jedan od uvjeta je 300 pokrivenih mjesta. Osim Hajduka, ne znam gdje bi igrali. Ti ljudi iz Zmijavaca su nam osigurali sve uvjete, da možemo igrati 1. ligu, a shodno uspjehu i Ligu prvaka – zahvalna je prijateljima iz Zmijavaca Fabjanac.

Foto: Privatna fotografija

Ponosna je na svoje cure.

– One imaju pet do šest puta tjedno trening. To su cure koje uz nogomet i rade, idu u školu i to je vrlo teško. Drugačije bi bilo da mogu živjeti samo od toga.

Ženski nogometni klub Split razvija i svoju školu nogometa.

– Školu nogometa smo rekonstruirali. To je bio i jedan od uvjeta za nastupanje, a trenutno imamo preko 70 polaznica. Imamo tri trenera, a u podmlatku ima dosta potencijala. Želimo stvoriti bazu da imamo svoje igračice jednog dana, da što manje moramo dovoditi prinova koje su izvan Dalmacije. Izazovi su pred nama i mi ih spremni dočekujemo. Stvorili smo dobru ekipu na čelu s Božidarom Miletićem, koji je itekako zaslužan za cijelu ovu priču. Između njih se stvorila jedna simbioza i na to smo izrazito ponosni.

“Nije dobro kada se klub seljaka, kada nema svoju bazu”

Nažalost, od najvećeg hrvatskog kluba nemaju pomoći.

– Od Hajduka nismo dobili ni jedan balun. Valjda imaju i svojih problema pa ne mogu još proširiti svoju priču. S Gradom imamo dobre odnose. Preko Saveza sportova s njima odlično surađujemo. Teško je i njima rasporediti sredstva i to razumijemo. Imamo nešto inozemnih sponzora, uvijek dogovaramo, a sigurno da je Liga prvaka odlična reklama za sve one koje žele uložiti i pomoći Klubu – kaže Fabjanac.

Iako mnogi u to ne bi povjerovali, svoje utakmice igraju gotovo 100 kilometara od Splita.

– Zasada ostajemo u Zmijavcima, taj teren smo prijavili. Hoćemo li uspjeti napraviti nekakav iskorak s Omladincem iz Vranjica, vidjet ćemo. Tek je prvenstvo gotovo tako da ćemo više znati malo kasnije. Domaća nadmetanja bi trebala početi 27. rujna, a Liga prvaka u listopadu. Kup bi se trebao igrati nešto ranije. U hodu ćemo pokušati naći rješenje. Nije normalno, a ni prirodno da klub iz Splita svoje utakmice igra u Zmijavcima. Treniramo u Vranjicu, Parku mladeži, ovisno o vremenu. Nije dobro kada se klub seljaka, kada nema svoju bazu. Teško je kada dogovoriš negdje teren, padne kiša i ne možeš odraditi trening jer bi uništili teren.

Za sve cure koje se dvoume hoće li se okušati u nogometu ima poruku.

– Za svako dijete je dobro da se bavi bilo kojim sportom. Samim time se odgajaju, socijaliziraju i razvijaju u odlične osobe. U našem Klubu mogu razviti sve te segmente. Djeca koja nama dođu su nesigurna žele li se baviti nogometom, a mi smo tu da im maksimalno olakšamo i da na najbolji način razvijamo njihove sposobnosti. Sada imamo puno veći broj cura nego proteklih godina. Problem nam je ta infrastruktura. Da je imamo, sigurno bi nam bilo puno lakše – zaključila je Fabjanac.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime