Famozni drugi kvartal je bio loš za BDP, no, kažu ugostitelji, tek nas čeka sumrak.

“Dolazi zima i dok je bilo ljeto, praktički nismo osjetili pad drastičan. Je, pad postoji i bio je kako kome, između 20, 30, 50 posto, ali kada dođe zima mislim da će to biti drastično”, kaže ugostitelj Dalibor Blagojević, piše N1.

To drastično znači da bi čak 40 posto objekata moglo zatvoriti do Nove godine. Mali, bez ušteđevine, nemaju nikakve šanse preživjeti. Veliki će otpuštati.

“Ako računamo to da će 80 posto tvrtki morati nešto otpuštati sigurno ćemo doći do toga da će 20.000 do 30.000 ljudi ostati bez posla, što je ogroman problem. Mislim, meni je to ,.. ne znam da li možete razumijeti, kao poslodavac dati nekome otkaz u ovoj situaciji covida je smrtna presuda, mislim to je nešto što je, mi smo svi ljudi, neki imaju kredite, djecu, rodbinu… strašno”, kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

U štrajk će i kafići i restorani. Mnogi po prvi put u takvoj akciji.

“Kad već nitko neće u ovoj državi štrajkati, ajmo mi ugostitelji, koji smo previše toga uložili u ugostiteljskim objektima, i sigurno ugostiteljima nije ovo lak trenutak, vlasnicima tako ni djelatnicima, tako smo u sličnoj, nezavidnoj situaciji i nešto se mora pod hitno poduzeti”, smatra ugostitelj Danko Borovina.

Zato traže nemoguće da bi dobili mrvice. Žele oslobađanje od PDV-a do ožujka iduće godine, kredite da bi mogli ostati likvidni.

“Vlada mora ugostiteljima koji imaju kafiće pod hitno smanjiti PDV koji je užasan i bez korone, isto tako PDV ugostiteljima još spustiti najmanje na 10 posto i to je neki početak, gdje bi ugostitelji bili jako, jako zadovoljni”, kaže Danko Borovina.

Svjesni da ih mnogi u društvu ne razumiju, ne cijene, ne vjeruju njihovim vapajima, piše N1.

“Mi moramo osigurati cijeloj struci da oni koji pošteno rade mogu preživjeti, jer trenutni porezni sustav osigurava preživljavanje isključivo onom dijelu ekonomije koji ne radi pošteno, to je najgora moguća situacija”, ističe Vedran Jakominić i dodaje:

“Jako smo podijeljeno društvo, po svemu. Dijelimo se na ustaše-partizane, HDZ-SDP, kopno-more, privatnike-javnike. Ja sam umoran od toga, ja bih volio da prestanemo biti tako prokleto zatvoreni i nepovjerljivi, da počnemo stvarati jedno bolje društvo. Ako ne – tko nam kriv.”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime