Nadbiskup Barišić predvodio misu u splitskoj prvostolnici

"Novorođenče nas ozdravlja od epidemije sebičnosti, individualizma, agresivnosti, samodostatnosti, ograničenosti i beznađa. Svako dijete znak je pobjede ljubavi nad sebičnošću, života nad smrću, nade nad beznađem"


Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je na Badnjak 24. prosinca u 21 sat misu polnoćku u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.


Na Božić 25. prosinca nadbiskup predvodi svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u splitskoj katedrali.

„Draga braćo i sestre, u ovoj svetoj i jedinstvenoj noći, nebeski glasnik donosi Radosnu vijest: ‘Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! … Rodio vam se Spasitelj – Krist Gospodin! I evo vam znaka, naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama’ (Lk 2, 10-12). Ova Radosna vijest upravljena je u noći betlehemskim pastirima i svima nama danas. Ona povezuje nebo i zemlju. Iz vječnosti ulazi u vremenitost“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodeći misu polnoćku 24. prosinca u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan, kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović, don Marko Ćubelić i don Nikola Šakić.

U homiliji je nadbiskup naglasio da nebeski glasnik uznemiruje betlehemske pastire i čovjeka u svim vremenima. „Ne ostavlja mirne ni nas danas s našim neizvjesnostima, zabrinutostima, nesigurnostima, strahovima… Već iz prvih riječi Radosne vijesti ‘Ne bojte se’, očito je da smo obilježeni tolikim nesigurnostima. Zato je prva riječ: ‘Ne bojte se’! Radosna vijest nije opasnost i strah, nego ljubav i spasenje. Ne bojte se jer Bog je ljubav! Ljubav oslobađa od straha!“

Čudesna i neizmjerna Božja ljubav, nastavio je mons. Barišić, „prilazi nam skromno u liku novorođenčeta na periferiji u štali. Ne osvaja nas silom, nego ljubavlju nas oslobađa. Novorođeno dijete ne pobuđuje strah već budi u nama ljubav, pažnju, empatiju, bliskost, prihvaćanje… Rađa u nama novoga čovjeka: autentična, iskrena, jednostavna, ponizna, čista srca i pogleda. Malo i slabo dijete svojom nemoći približava nas k sebi i međusobno; umnaža život, uvećava radost, otvara nam nadu i ozdravlja nas. Dijete je svojevrsni lijek i zdravlje za život zajednice. Novorođenče nas ozdravlja od epidemije sebičnosti, individualizma, agresivnosti, samodostatnosti, ograničenosti i beznađa. Svako dijete znak je pobjede ljubavi nad sebičnošću, života nad smrću, nade nad beznađem.“ U tom je svjetlu istaknuo da se Svemogući Spasitelj u nemoćnom djetetu približio nama, „da bismo i mi, s ljubavlju i bez straha, pristupili k njemu. U betlehemskom Djetetu rodio se Spasitelj ‘za sav narod’! Riječ ‘sav narod’ znači pan-demos – od čega dolazi riječ pandemija. Pandemija upravo znači sav narod.“Osvrnuo se na nepogodne okolnosti, izolacije zbog koronavirusa, naglasivši da se unatoč tome Božić „ne odgađa, nego događa.“ Rođenje Spasitelja – Krista Gospodina u betlehemskom Djetetu, „radosni je univerzalni događaj za sav narod, za sve narode i generacije ljudskog roda, spasonosna pandemija kozmičkih razmjera. Riječ pandemija nije prvenstveno vezana uz bolest, nego najbolje pristaje uz univerzalnost zdravlja i spasenja po Isusu Kristu. Slaveći radosni događaj rođenja Spasitelja svijeta i čitava kozmosa, ne bojmo se iskreno i skrušeno pristupiti nemoćnom betlehemskom Djetetu, ove noći i u sve dane. Spasitelj ljudi svjetlom svoje ljubavi želi prosvijetliti naš um i zagrijati srce kako bismo mogli, hrabrije i s nadom, ići naprijed uz sve naše stare i nove epidemije grešnosti i bolesti.“

Na kraju propovijedi pozvao je vjernike da se ne boje i da radosno slave rođenje svoga Spasitelja. „Pristupimo betlehemskom Djetetu iskreno i skrušeno, osobno i zajedno s onima koje volimo. Svi smo braća i sestre, kako to naglašava papa Franjo, jer Sin Božji svojim rođenjem daje nam dostojanstvo djece Božje te međusobno braće i sestara. Kako je divan Bog, Spasitelj svih ljudi!“ Pozvao ih je da krenu u susret betlehemskom Djetetu s pastirima ili pak s mudracima čitajući znakove vremena i proroštva Pisma. „Dođimo i poklonimo se iskrena i zahvalna srca nemoćnom ali svemoćnom novorođenčetu! Radosno pridružimo svoj glas nebesnicima: Slava Bogu na visini, a mir i radost svim ljudima i narodima, umovima i srcima na ovoj nemirnoj i zabrinutoj zemlji“, kazao je nadbiskup Barišić poželjevši svima radostan i blagoslovljen Božić, a na osobit način splitskim zatvorenicima, koje ovoga Božić radi epidemioloških mjera neće moći posjetiti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime