Na tvrđavi Klis prošli vikend otvorena međunarodna internetska i interdisciplinarna radionica teritorijalnog, urbanističkog i arhitektonskog dizajna pod nazivom “The Klis Case 2020″.

Domaćini i organizatori radionice ispred Sveučilišta u Splitu su Neno Kezić, poznati splitski arhitekt i profesor na Sveučilištu u Splitu i Darko Radović, profesor na Keio University u Japanu. Uz pozdravne poruke organizatori su upoznali sudionike s projektim zadacima radionice i Klisa kao teme u čemu im se pridružio i arheolog Ivan Alduk koji je govorio o važnosti Klisa kao arheološkog lokaliteta.

Zanimljivo je da su organizatori inspirirani tvrđavom Klis i samim naseljem kao projektne zadatke radionice odabrali dva značajna lokaliteta između kojih se nalazi znamenita i nadaleko poznata tvrđava Klis, a to su sjeverno – Markezina greda i sve zanimljiviji kamenolom u Klis Kosi – na padinama Mosora, koji će prestavši uskoro s eksplatacijom kamena postati vrlo izazovna urbanistička tema.

U radionici koja će trajati 9 dana sudjeluje 50-tak studenata arhitekture iz Italije, Slovenije, Japana, Ekvadora, Australije i Hrvatske, te više poznatih arhitekata i urbanista iz svih krajeva svijeta koji će svakodnevno putem internetskih platformi “uživo” diskutirati, stvarati nove vrijednosti, međusobno razmjenjivati mišljenja i iskustva sa svojih matičnih fakulteta i kulturološkog okruženja u kojem žive i rade.

Vjerujemo da će radionica u sinergiji znanja i iskustva eminentnih profesora i mentora s jedne strane i  mnoštva mladih i ambicioznih studenata iznjedriti zanimljive projekte koji će se u nekim budućim vremenima u Klisu uspješno i primijeniti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime