Rijeka Una buja iz sata u sat i već je stigla na pragove kuća i dvorišta. Vodostaj je u 21 sat iznosio 450 centimetara što znači da je na snazi izvanredno stanje

– Una još uvijek raste. Dolazi iz BiH. U kontaktu smo s njima. Tamo isto raste, ali više to nije taj nagli rast – kazao je za RTL Danas Damir Trut, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Vatrogasci iz cijele županije, gorska služba spašavanja, policija, crveni križ, Hrvatske vode – svi su na terenu. Grade box barijere, zečje nasipe, ispumpavaju vodu.

– Pripremljena je pitka voda. Cisterne stižu iz Siska. S HEP-om smo dogovorili isključivanje struje ako dođe do vodostaja 470 centimetara. I spremni smo poslije na dezinfekciju – naveo je Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

U slučaju pogoršanja na teren će izići i vojska. Već bi iduće godine trebala početi izgradnja montažne i betonske brane, najavio je gradonačelnik, pa mještani više neće morati strahovati od poplava.

Zoran Đurković, generalni direktor Hrvatskih voda, u razgovoru za RTL rekao je da je sve ono što predstavlja direktnu opasnost od ulaska Une ili Korane obranjeno.

– Postoji opasnost od procjednih voda, ali to ne može ozbiljnije zaprijetiti ljudskim životima ili prouzročiti veću materijalnu štetu – mišljenja je Đurković, piše tportal.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime