Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Na međunarodnom natjecanju u Nišu, ŠKMER-ov mladi chef osvojio dva zlata u juniorskim kategorijama

Čestitamo
D.D. / Foto: Press20. svibnja 2024. 15:42
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sinjski kuhar Marin Vučković (21), inače voditelj radionica za djecu i mlade Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), na međunarodnom 11. Gastro turističkom festivalu u Nišu osvojio je dva zlata u juniorskom dijelu. Natjecalo se stotinjak kuhara iz 13 zemalja u 8 disciplina. Marin je u kategoriji "Pasta" pripremio tjesteninu agnolotti s gljivama, inače tipičnu za regiju Pijemont u Italiji. U kategoriji "Meso" predstavio se jelom biftek & kvasac, odnosno mesom odležanom u smjesi s mlijekom u prahu, te posluženom s kremom od preprženih komadića cvjetače uz dodatak kvasca i maslaca. Umak za biftek Marin je radio od karameliziranog luka s vinom.

„U Nišu su nas dočekali raširenih ruku u vrlo ugodnoj atmosferi, a na svakom koraku bio je miris roštilja. Probali smo njihove vrlo ukusne domaće proizvode koje nismo odbijali bez obzira na sitost. U Niš smo stigli iz Sarajeva nakon prezentacije Dalmatinske marende koje ŠKMER održava s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije. Zbog graničnih prijelaza nisam smio nositi nikakve proizvode za natjecanje. Stoga su se moja jela bazirala na namirnicama koje mogu nabaviti u tom podneblju. Vrijeme za pripremu jela je dosta kraće nego na dosadašnjim natjecanjima u kojima sam sudjelovao - 30 minuta, pa sam bio primoran izabrati jednostavnija jela i bazirati se više na ukus što je, uostalom, i najbitnije. Od pripreme prije natjecanja smio sam samo oguliti povrće i zamijesiti tijesto za tjesteninu. Tako da sam i dosta žurio s kuhanjem kako bih sve stigao na vrijeme“ – ispričao je Vučković.

Ovo mu je osma zlatna medalja. Bio je juniorski prvak Dubrovnik Royal Gourmeta 2024. te dva puta drugi na Biseru mora u kategorijama za kuhare do 21 godine starosti. Iza njega je školovanje u Sinju, prakse po dalmatinskim restoranima i hotelu u Portugalu, deseci radionica, kulinarskih treninga i tečajeva u ŠKMER Akademiji. Marin se već priprema za San Pellegrino natjecanje gdje se natječu perspektivni i talentirani mladi kuhari svijeta do 30 godina u organizaciji poznatog talijanskog brenda vode.

“Završio sam u Sinju za turističko-hotelijerskog komercijalista, no, cijeli život sam volio kuhanje i želio se time baviti. U obitelji se nitko nije time profesionalno bavio, već sam kao i svi učio od majke. Tijekom školovanja sa 16 godina odlazim na prvu sezonu u restoran “Aequum” na Čiovu, a tako sam nastavio i svih idućih godina tijekom ljetnih praznika; radeći i učeći se poslu u stvarnom radnom okruženju. Bio sam i u Portugalu u sklopu programa Erasmus te radio u hotelu “O cante”, gdje sam podosta naučio o samoj zemlji, a što mi je bilo iznimno značajno, i o njihovom kulinarstvu” – ispričao je Vučković.

Kako bi ispunio svoju želju, u ŠKMER Akademiji se prekvalificirao u kuhara, a zatim je prošao i druge edukacije pod vodstvom masterchefa Željka Nevena Bremeca i chefa Petra Vlaka, koji je također u Nišu prije dvije godine osvojio zlato, kako bi upoznao tehnike i koncepte majstora gastronomije, kao i organiziranja posla u profesionalnoj kuhinji.

“Od edukacija sam prošao jednodnevne tečajeve, višednevne treninge i master classove, bilo je tu raznih tema i metoda jer današnje kuharstvo zahtijeva svestranost i neprestano usavršavanje koje prati svjetske trendove“ – dodao je Vučković.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
8
min
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
28
min
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
43
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
58
min
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
1
sat
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.