Na današnji dan 1991. godine tisuće Beograđana ispratile su tenkove koji su krenuli prema Vukovaru.

Bili su to tenkovi Prve gardijske oklopne divizije, još uvijek u sastavu JNA.

Okupljeni ljudi ne samo da su uzdizanjem tri prsta, mahanjem i ovacijama ispratili tenkove nego su na njih bacali i cvijeće. Ta je scena ostala posebno upamćena, piše Index.hr.

30 tisuća vojnika 87 dana rušilo multietnički Vukovar, sve završilo zločinom na Ovčari

Uslijedila je mučna opsada multietničkog grada u kojem su do tada živjeli i Hrvati i Srbi, a trajala je 88 dana. U njoj je sudjelovalo 30 tisuća vojnika Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga. U napadima je redovito sudjelovalo i Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo, kao i 400 tenkova te stotine minobacača i topova.

Artiljerijsko razaranje grada i borbe na ulicama dovele su do gotovo potpuno uništenog grada, piše Index.hr.Sve je završilo stravičnim zločinom na Ovčari

Na Ovčari su četnici hicima iz vatrenog oružja strijeljali ranjenike, civile i medicinsko osoblje odvedeno iz bolnice nakon okupacije grada.

Tog 19. studenoga iz vukovarske bolnice odvedena je najmanje 261 osoba. Posmrtni ostaci 200 odvedenih žrtava ekshumirani su 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari, a sudbina preostale najmanje 62 osobe do danas nije poznata.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime