NA BIOKOVU NIČE STAKLENI VIDIKOVAC NAD PONOROM Napreduju radovi na Skywalku na predjelu Ravna vlaška

Na predjelu Ravna vlaška su se zahuktali radovi na izgradnji staklene šetnice iznad ponora u obliku potkove, koja će biti gotova do proljeća 2020. godine


U Parku prirode Biokovo realizira se projekta “Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo” korisnika Javne ustanove “Park prirode Biokovo”. Projekt se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020 na temelju potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog lani.


Povezani sadržaj

Partneri na projektu su Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS, koji sudjeluju u provedbi. Glavni ciljevi poziva koji će se ostvariti provedbom ovog projekta su povećanje obrazovnog kapaciteta posjetitelja PP Biokovo kroz razvoj novih edukativnih programa i sadržaja, povećanje atraktivnosti prirodne baštine PP Biokovo i povećanje broja posjetitelja PP Biokovo zbog ulaganja u posjetiteljske i promotivne sadržaje.

Ukupna vrijednost projekta je 34.183.407,30 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 27.235.490,42 kuna. Ostatak se financira vlastitim sredstvima korisnika i partnera, te sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je započeo s provedbom u studenom 2016. godine, a posljednji mjesec provedbe projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.

Jedna od najvećih atrakcija koje će se izgraditi realizacijom ovog projekta je uređenje Skywalka, odnosno izgradnja vidikovca na predjelu Ravna vlaška kao jedinstveni primjer u cijeloj regiji kojim će se atraktivnost parka umnogostručiti. Na predjelu Ravna vlaška tako su se zahuktali radovi na izgradnji staklene šetnice iznad ponora u obliku potkove, koja će biti gotova do proljeća 2020. godine.

Ovim projektom također će se urediti Rodićeva cesta, odnosno bijele ceste Staza – Saranač u pješačko-biciklističku stazu dugu oko 7 kilometara, ali nezahtjevnu te kao takvu prilagođenu za sve uzraste. Planira se unaprijediti sustav prijevoza posjetitelja kroz nabavu shuttle buseva s voznim redom na stajalištima duž biokovske ceste te nabaviti bicikli za najam od ulazne recepcije. Ovime se teži rasteretiti neprilagođena biokovska cesta od velikog broja osobnih vozila, koji stvaraju gužve i onečišćuju okoliš.Kao budući stakleni vidikovac nad ponorom na Ravnoj Vlaškoj izgleda trenutno, pogledajte u nastavku:

Foto: Zvonimir Mustapić
Foto: Facebook Biokovo
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime