‘Mutacije Covida-19 koje stižu bit će otporne na sadašnja cjepiva’

Nejednaka procijepljenost između zemalja stvara ogromni problem

Hrvatska još nije cijepila niti 10 posto stanovništva, a iz svijeta već stižu najave da bi postojeća cjepiva za manje od godinu dana mogla postati neučinkovita.


Naših 10 posto čini se puno kada gledamo siromašnije zemlje koje cjepivo još nisu ni dobile. Upravo bi nejednaka procijepljenost stanovništva planeta mogla dovesti do stvaranja sve većeg broja mutacija koronavirusa što bi, u konačnici, moglo negativno utjecati i na zaštitu koju nam daje preboljenje bolesti ili cijepljenje. Neki znanstvenici, piše Guardian, smatraju kako nam je ostalo čak manje od devet mjeseci prije pojave novih mutacija. Iste bi mogle biti otporne na sadašnja cjepiva, prenosi RTL.

“Nove mutacije nastaju svaki dan, neke od njih uspješnije su od svojih prethodnika pa se uspijevaju efikasnije i brže prenositi s čovjeka na čovjeka. Dok god ne procijepimo cijeli svijet, virus će imati prostora prenositi se i mutirati kako bi što bolje izbjegao odgovor imunološkog sustava”, rekao je Gregg Gonsalves sa Sveučilišta Yale.

Samo mRNA cjepiva dolaze u obzir, ali…

Tvrdi kako će se procijepljeni morati cijepiti ponovno. Značajnu ulogu bi mogla odigrati samo cjepiva Pfizer i Moderna zbog mRNA i zato jer se mogu prilagoditi mutacijama. Problem je što su ta cjepiva skuplja, pa se sumnja da će do njih doći najsiromašnije zemlje (kao što su JAR, Tajland…).  Oni se uzdaju u Covax (inicijativa za opskrbu siromašnih zemalja).

“Neke zemlje imaju plan cijepiti odraslu populaciju do ljeta, ali to se neće ostvariti u ciijelom svijetu. Covax može pomoći, ali to nije dovoljno”, izjavio je Max Lawson, čelnik Alijanse za cijepljenje koja poziva proizvođače cjepiva da dijele svoja znanja i tehnologiju kako bi se povećala proizvodnja. Dodao je i kako je cilj globalni.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
4
Grrr
2
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime