Muskov svemirski internet mogao bi postati stvarnost, danas lansirana dva satelita

Dva satelita iz kompanije SpaceX testirat će novi sustav Starlink, projekt uz kojeg Musk i kompanija cijeli svijet planiraju opskrbiti kvalitetnim i brzim internetom

Kompanija SpaceX i njezin šef, tehno vizionar Elon Musk, danas su u svemir lansirali španjolski satelit Paz čija će svrha biti nadgledanje oceanskog prometa brodova. U sklopu tereta koje je u svemir povela teretna raketa Falcon 9, nalaze se i dva testna satelita o kojima SpaceX većinu vremena vrlo pametno šuti, piše tportal.hr.


Njihova svrha je samo dio velikog plana: Musk cijelu planetu planira opskrbiti internetom velike brzine. Sam koncept je, kao i ideja iza njega, apsolutno spektakularan. Tijekom idućih nekoliko godina, SpaceX planira lansirati 4.425 sličnih satelita u orbitu na 1126 do 1287 kilometara nadmorske visine, kao i 7500 drugih letjelica u nižu Zemljinu orbitu.

Ovo znači da kompanija u orbitu planira poslati skoro 12000 satelita, što je skoro dvostruko više od svekupnog broja satelita lansiranih do danas. Musk i SpaceX su rekli relativno malo o cijelom projektu od službene objave 2015., s obzirom da je za cijeli projekt trebalo odobrenje od Federalne komisije za komunikaciju (eng. Federal Communications Commision, skraćeno FCC).

Sudeći prema dokumentima iz FCC koji su javnosti postali dostupni ovoga mjeseca, organizacija je u studenom 2017. SpaceXu odobrila dva eksperimentalna satelita pod imenima Microsat-2a i Microsat-2b. Oni bi trebali isprobati koncept svemirskog interneta prije nego što Musk cijelu Zemljinu orbitu ispuni sličnim letjelicama, piše tportal.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0