•  
  •  

Pronalazak posla u Splitu većini građana predstavlja pravi izazov, pogotovo kad osim pristojne zarade traže nešto u čemu će uživati. Ipak, gdje ima mašte i volje, ima i načina, a pravi primjer za to je informatičar Dasen Petrić.

Petrić je završio fakultet Informacijskih tehnologija i kako kaže, nije se našao u toj struci, pa je pretragom po internetu naišao na nešto što mu je kao ljubitelju povijesti, probudilo interes.

– Počeo sam proučavati “dark turizam” koji se zasniva na mračnim pričama iz povijesti nekog grada ili mjesta, a turistima nudi posjete zatvorima, mjestima egzekucija poznatih ljudi, prodaje roblja, prostitucije i slično. Godinu dana sam proveo istražujući povijest Splita u potrazi za takvim pričama i tako je krenulo. – kaže Petrić.

Splitska povijest je ponudila i više nego je očekivao. Na temelju materijala koji je sakupio Petrić je osmislio projekt nazvan “Different Split” u sklopu kojeg vodi turiste u malo drugačiji obilazak Splita od onog na koji su navikli. U šetnji kroz palaču u trajanju od sat i pol vremena upoznaje ih s mračnim stranama našeg grada, od ubojstava, prostitucije do paljenja splitske vještice. Da, dobro ste pročitali, u Splitu je bilo i vještica ili bar tako neki kažu.

– Jednu mladu damu su prokazali kao vješticu i pokušali je spaliti, ali umiješao se jedan splitski doktor i spasio joj život. To je jedini slučaj, bar prema onome što sam našao u povijesnim zapisima. To je dokaz da je Split i tada bio tolerantan grad. U isto vrijeme u Europi je spaljeno 60 tisuća osoba, od kojih je 80 posto bilo žena. I u sjevernoj Hrvatskoj je to bilo uobičajeno, a eto u Splitu imamo zabilježen samo taj jedan incident. – kaže Petrić.

Osim stranaca, Petrić je svojim pričama zainteresirao i lokalne stanovnike, koji su se iznenadili koliko malo znaju o vlastitom gradu.

Svi oni koje zanima nešto više o mračnoj povijesti Splita, a ne mogu dočekati ljeto, imaju priliku već u srijedu poslušati predavanje u Klubu Zona , gdje će Petrić s posjetiteljima podijeliti neke od najzanimljivijh priča iz svog projekta.

Više o projektu potražite na Different Split i Facebook stranici Klub Zona.  •  
  •