Moždani udari, napadaji… Čak i oni s blagim simptomima Covida mogu imati ozbiljne neurološke posljedice

Pacijenti koji su prethodno imali kroničnu bolest bubrega imaju veću šansu za razvoj neuroloških komplikacija


Doktorica Pria Anand provela je istraživanje koje sugerira da su neurološke komplikacije moguće čak i kod blagih infekcija koronavirusom. Tijekom provedbe studije vidio se široki raspon neuroloških komplikacija uključujući moždane udare, napadaje i promijenjene mentalne statuse, rekla je za News-Medical, prenosi RTL.


“Komplikacije Covida-19 mogu zahvatiti bilo koji dio živčanog sistema, uključujući krvne žile, mozak, moždanu ovojnicu, živce i mišiće”, rekla je. Postoji raznolik niz mehanizama pomoću kojih COVID-19 može uzrokovati neurološke komplikacije. Te komplikacije mogu proizaći iz imunološkog odgovora tijela na virus (npr. Guillain-Barreov sindrom, autoimuni poremećaj koji utječe na živce), zbog sistemske teške bolesti (npr. ozljede mozga kao posljedice nedovoljne oksigenacije), iz povećane sklonosti ka stvaranju krvih ugrušaka (npr. moždani udar), od pogoršanja već postojećih neuroloških poremećaja, a možda i od sudjelovanja samog živčanog sustava od strane ovog virusa.

Svi su imali neurološke komplikacije, većina nije bila kritično bolesna

Sama studija je provedena na populaciji jedne bolnice u Bostonu. Svi pacijenti uključeni u studiju imali su neurološke komplikacije, a većina njih nije bila kritično bolesna, što sugerira da komplikacije nisu ograničene samo na one koji zahtijevaju intenzivno liječenje ili respirator.

Ipak, naglasila je kako pojedini faktori mogu biti predispozicija za te komplikacije. Pacijenti koji su prethodno imali kroničnu bolest bubrega imaju veću šansu za razvoj neuroloških komplikacija. Također, pogoršanja su ipak češća kod starijih pacijenata. Nekoliko mlađih osoba imalo je moždani udar. Dakle, čak i oni s blažim simptomima, kao i asimptomatski pacijenti mogu imati ozbiljne neurološke posljedice.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
18
Grrr
3
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime