Održano je šesto izdanje Mosor film festivala. Događaj koji je trajao od 10. do 13. rujna 2020. donio je najbogatiji program do sada i rekordan broj posjetitelja. Da stvar bude zanimljivija, vidljivu “stepenicu” naprijed festival je napravio u vrijeme kad su im financije “skresane” gotovo na nulu, a pandemija koronavirusa odgodila je događaj s lipnja na rujan.

Zadovoljstvo 6. Mosor film festivalom izrazila je u ime organizatora predsjednica HPD-a Mosor, Ivana Radonić.

– Završio je 6. po redu Mosor film festival i mogu ocijeniti da je bio vrlo uspješan. Odgledali smo dvije večeri raznih filmova, proglašene su tri najbolje i posebna nagrada. Teško je procijeniti točan broj posjetitelja, no svakako se radi o rekordnom broju. Svi su se držali epidemioloških mjera, sve je bilo vani, na zraku. Neki su spavali u šatorima i vladala je lijepa atmosfera – kazala je Radonić za Dalmacija Danas.

Slično razmišlja i njen klupski kolega Denis Vranješ.

– Ovogodišnje izdanje festivala produženo je na četiri dana. Festival se trebao održati u lipnju, no zbog korona situacije odgođen je za rujan, a vidimo da su nas vremenske prilike u potpunosti poslužile.

Nagrađeni filmovi

Drago nam je da je Festival posjetio najveći broj ljudi do sada. Pobjednički film je Why (do I hike) autora Nikole Horvata. Žiri u sastavu Jurica Pavičić, Jasmin Boko i Ivan Stanić dodijelio je još dvije nagrade i to specijalnu nagradu žirija autorima Josipu Glavinoviću i Goranu Ramljaku za film “This is mountaineering”, a drugu nagradu su dali autorima iz BiH za film “Velika planina Denali” koji govori o hrabrom podvigu alpinista Tomislava Cvitanušića i Armina Gazića, osvajanja najvišeg vrha Sjeverne Amerike i najhladnije planine na svijetu. Tužna činjenica da je nakon prijave filma Armin Gazić tragično stradao na kanuu na Neretvi.

Filmske večeri trajale su tri dana. Prva večer bila je na terasi kluba Quasimodo u četvrtak, u petak je na livadi Ljuvač bilo prikazano osam filmova, a u subotu još pet filmova. Osim toga, organizirali smo radionice za djecu, satove trčanja, izrade fotografija, pošumljavali smo Mosor mladicama hrasta medunca. Na otvorenju smo imali glazbene nastupe, tako nas je solističkim koncertom počastio Goran Mikas, čuvatelj poljičke kulture. Obje večeri imali smo promociju planinarske literature, a bila je predstavljena knjiga “Što sam naučio na planini” autora Milana Majerovića-Stilinovića.

VRIJEDNA AKCIJA NA MOSORU Pošumljavanje okoliša doma “Umberto Girometta”

Na zatvaranju festivala smo imali “cirkus” sa žonglerima i akrobatima, neobičan događaj koji je okupio velik broj gledatelja, a veliko oduševljenje vladalo je među djecom – govori nam Vranješ.

“Ljudima je dosta izolacije”

Naglašava da su “za vrijeme korone” pali svi natječaji na koje su se javili vezano uz organizaciju festivala.

– Sve što smo mogli učiniti je organizirati festival s velikom dozom dišpeta i praktički s 0 kuna. Zvali smo sve moguće prijatelje koji mogu pomoći. Ljudima je stvarno dosta izoliranosti i fizičke distance. Uživali su izaći u prirodu i družiti se – zaključuje Vranješ.

Donosimo vam dio čarobne mosorske festivalske atmosfere.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime