Ove subote otvoreno je planinarsko sklonište Ljubljan na 1080 metara nadmorske visine, sa sjeverne strane Mosora.

Gotovo idealne vremenske prilike poslužile su stotinjak planinara i ljubitelja prirode koji su došli na otvaranje i blagoslov novog planinarskog objekta na Mosoru, a sklonište je tim vrijednije ako se zna da oko 2 sata planinarenja u okolici ovog objekta nema drugog skloništa u koje se planinari mogu skriti za vrijeme nevremena.

Objekt je blagoslovio najveći planinar među dalmatinskim svećenicima, don Dražen Balić. Na otvaranju je bilo stotinjak planinara, među kojima legendarni hrvatski alpinist Stipe Božić, ali i “njegovi” Vlaji s Himalaje.

Predsjednik PD Ljubljan iz Dugopolja Mirko Plazibat kazao nam je da se radi o projektu njegovog planinarskog društva i Udruge dragovoljaca Domovinskog rata u koji je potrošeno oko 2000 radnih sati.

“Hotel” na Mosoru

– Zahvaljujem svima koju su omogućili da danas na sjevernim padinama vrha Ljubljan imamo mali planinarski “hotel”, jer on je izvrsno opremljen. Također zahvaljujem Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu iz Divulja bez kojih bi realizacija projekta bila nemoguća. Radi se o jednom u nizu objekata koje smo postavili sa sjeverne strane Mosora, a ovo se nalazi na planinarskoj stazi između Lugarnice i špilje Vranjače – kazao nam je s pravom ponosni Plazibat.

Josip Dadić, vodič iz PK Split, rekao nam je da su na otvaranju skloništa svi posjetitelj uživali ne samo u prekrasnom izdanju objekta i njegove okolice, nego i bogatom ručku koji nije uključivao samo planinski fažol nego i divljač, odojka…

Pitka i svježa voda

– Livada u okolici skloništa je predivna, a objekt ima i pitku svježu vodu što je vrlo važno. Domaćini su se potrudili da se svim osjećamo sjajno i hvala im na tome – kazao je Dadić.

Inače objektu se može pristupiti stazom i s južne i sa sjeverne strane Mosora, a uspon sa sjeverne strane traje gotovo četiri sata.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime