Iako zakonski još nije dopuštena uporaba pirotehnike, policijske statistike bilježe prve žrtve.

– Jedno dijete teško ozljeđeno i dvoje lakše. Ima na nekim mjestima materijalne štete zato što se petarde ubacuju tamo gdje se ne bi smjele – i u koševe za smeće i u poštanske sandučiće i, nažalost, u parkirne automate’ – kaže Tomislav Vukoja iz Ravnateljstva policije.

Gužve u trgovinama s pirotehnikom već su počele, a prodaja najbolje ide u Dalmaciji. Vlasnik jedne od trgovina pirotehnikom Franjo Koletić kaže da se najviše kupuju rakete, vulkani i fontane, ali i da petarde još uvijek drže dio tržišta.

Veliki problem su nelegalni preprodavači, pa u akciju kreće i inspekcija Ravnateljstva civilne zaštite.

– Na tržnicama smo na punktovima gdje bi se moglo ilegalno prodavati, gdje smo se već proteklih godina suočavali s prodajom koja nije dozvoljena – kazala je Snježana Bagarić iz Ravnateljstva Civilne zaštite za Dnevnik.hr.

Roditelji su većinom nezainteresirani za slavlje uz pucnjeve petardi.

– Ne bih kupio, boje se i djeca i psi –  kaže Ivica iz Samobora, a njegova sugrađanka Kristina smatra da kako su petarde opasne i za djecu, ali i za odrasle.

Ipak, zakon je jasan ako vam se dijete ozlijedi pri rukovanju pirotehnikom.

– Ako je to bio propust roditelja, biti će kažnjeni roditelji. Isto tako, ako je riječ o teškoj tjelesnoj ozljedi slijedi kaznena prijava i teoretski je moguća i kazna zatvora – upozorava Tomislav Vukoja.

Savjet liječnika roditeljima

Primarijus Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Klaićeva kaže da u bolnicu djeca najčešće dolaze s ozljedama prstiju, šake, očiju i lica.

– One mogu varirati u svojoj težini od opeklina pa sve do teških ozljeda koje mogu ostaviti i trajni invaliditet djeteta – kaže Barčot.

Dodaje da je u ponekim slučajevima potrebno i više operativnih zahvata kako bi se vratila funkcija ozlijeđenom organu.

– Mi rješavamo ovaj kirurški dio i započinjemo s fizikalnom terapijom, a ostatak liječenja je na roditeljima, stalnim dolascima na kontrole i operativnim zahvatima rekonstrukcije – objasnio je Zoran Barčot.

Primarijus je roditeljima uputio i zlatan savjet.

– Preporučam roditeljima da educiraju svoju djecu, da se drže uputa proizvođača, da kupuju samo kod ovlaštenih distributera i da, ako se djeca ne mogu suzdržati od bacanja pirotehnike, neka to onih naprave umjesto njih – poručuje.

U udruzi Prijatelji životinja rješenje vide u potpunoj zabrani uporabe pirotehnike.

– Kada država jasno zabrani, onda će se jasna poruka širiti da je to nešto što je zabranjeno, loše i negativno i pucat će se, ali znatno manje – rekao je Luka Oman iz Udruge.

S njime se ne slažu prodavači.

– Vratit će se crno tržište, vratit će se pirotehnika na ulice, ljudi će koristiti neatestiranu robu, neprovjerenu, škartnu robu. Počet će improvizirati, a na kraju znate kako je uvijek najslađe ono što je zabranjeno – kaže Franjo Koletić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime