Mobilni InfoHep centar održao dobrovoljno testiranje na hepatitis C na otoku Braču

Cilj akcija dobrovoljnog testiranja je podizanje svijesti o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih osoba

Kao nastavak provođenja testiranja osoba potencijalno zaraženih hepatitisom C diljem Hrvatske, aktivisti Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos danas su u Supetru na Braču, održali dobrovoljno testiranje, kojim se želi podići svijest o hepatitisu kao javno-zdravstvenom društvenom problemu.


Virusni hepatitis virusna je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučajevima trajanja dulje od šest mjeseci, postaje kronično oboljenje. U slučaju neliječenja, hepatitis C (HCV) uvjetuje postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog do faze kroničnog hepatitisa, pa sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija i zatajenja ili razvoja karcinoma jetre.

Cilj akcija dobrovoljnog testiranja je podizanje svijesti o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih osoba. Upravo radi toga, Hepatos u posljednjih nekoliko godina naglašava važnost testiranja i pravovremenog otkrivanja virusa te potiče podizanje svijesti o preveniranju i liječenju HCV-a.

Namjera dobrovoljnog testiranja u Supetru je omogućavanje jednake dostupnosti zdravstvene skrbi osobama s otoka. Budući da su stanovnici iz otočkih sredina često primorani putovati u veća kopnena mjesta za obavljanje specijalističkih pregleda i postavljanje pravilne dijagnoze, Hepatos je, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i prof.dr.sc. Borisom Lukšićem, odlučila stanovnicima Brača ponuditi mogućnost dobrovoljnog testiranja na hepatitis C, uz pomoć mobilnog InfoHep centra.

Više informacija o motivu organizacije ovog događaj iznijela je mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica Europske udruge za bolesti jetre (ELPA) te Predsjednica društva Hepatos.

– Hepatos već godinama diljem Hrvatske uporno radi na podizanju javne svijesti o važnosti testiranja i pravovremenog dijagnosticiranja hepatitisa C, sa svrhom omogućavanja što ranijeg početka liječenja oboljelih osoba. Stanovnicima naših otoka pouzdana i točna dijagnoza dostupna je u izrazito udaljenim mjestima, što nam je poslužilo kao motiv za organizacijom ovog dobrovoljnog testiranja. Želja nam je bila istaknuti da je dobrovoljno testiranje na hepatitis C potrebno svim građanima Hrvatske, bez obzira gdje se oni nalazili – rekla je Reić.


– Razvoj ovih antivirusnih lijekova jedno je od najvećih dostignuća suvremene medicine u posljednjih deset godina. Hrvatska bi ove godine trebala dobiti nacrt nacionalne strategije i akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa, kako bi se priključila provedbi strategije Svjetske zdravstvene organizacije o eliminaciji virusnih hepatitisa do 2030. godine.

– Tijekom godine, Hepatos planira još nekoliko značajnih događaja, kojima bi se podigla razina javne svijesti o važnosti ranog otkrivanja bolesti i pravovremenog početka liječenja, s ciljem omogućavanja kvalitetne zdravstvene skrbi i unaprjeđenja kvalitete života svih osoba zaraženih HCV-om – zaključila je Tatjana Reić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0