Gotovo na svakodnevnoj bazi čitamo o mladim Hrvatima koji odlaze u razne Irske, Njemačke i Kanade u potrazi za boljim život, no postoje i oni koji su taj bolji život potražili baš u Splitu.

Dokaz tome je 24-godišnji Petar Vukašinović iz Kaštel Kambelovca, koji je mogućnost odlaska u inozemstvo iskoristio za učenje, a zatim to znanje donio natrag sa sobom. U Splitu je pokrenuo tvrtku Agilno čiji je glavni proizvod Strainprint, mobilna aplikacija za praćenje korištenja kanabisa u medicinske svrhe.

Sve je počelo kad je s 19 godina iskoristio Working holiday program i otišao u Kanadu.

– U Kanadu sam išao dva puta, a tek taj drugi put mi je uspjelo zaposliti se u tvrtki Channel One Media za koji sam radio software sustave za prvoligaše u Americi, poput MLB, NFL, NBA i slično. Vlasnik tvrtke mi je rekao da već šest, sedam mjeseci pokušavaju razviti ovakvu aplikaciju s jednom drugom tvrtkom, ali da nikako ne mogu doći do željenog rješenja. Rekao sam da daju to meni i da će kroz tri mjeseca imati gotov proizvod. Vratio sam se u Split, otvorio firmu i uhvatio se posla. Sad surađujemo godinu i pol dana i samo mi radimo na svim njihovim sistemima. – kaže Petar.

Učinkovitije korištenje medicinske marihuane

U medicini se koristi na tisuće različitih vrsta marihuane koje se mogu konzumirati na razne načine. Nalaženje prave vrste za određenog pacijenta i njegove simptome može biti pravi izazov. Tu uskače aplikacija Strainprint koja pacijentima omogućuje unošenje podataka o vrsti marihuane koju koristi, količini i načinu konzumacije, kako bi mogli pratiti koliko im ta kombinacija pomaže u uklanjanju bolova ili drugih simptoma bolesti.

– Problem je što ti to nitko ne može reći, ni doktor, ni ljekarna, pa su pacijenti prepušteni sami sebi da otkriju što im više pomaže. Mi uzimamo podatke od svih korisnika i preporučujemo pacijentima što mislimo da je najbolje za njih. – kaže Petar.Smanjuje epileptičke napadaje

– Medicinska marihuana se pokazala kao izvrsno rješenje za liječenje jako puno simptoma i baš zato je sve više zemalja legalizira. Nikad se nije dogodilo da netko kaže meni ovo ne pomaže. Najveći problem je što uzmu krivu vrstu ili dozu za određeni simptom, jer ih ima more. Gledajući podatke, primjetili smo da najbolji učinak ima na epilepsiju, gdje ljudi imaju i do 200 napadaja dnevno. Nakon konzumiranja kanabis kapi i to samo jedne kapi dnevno, već nakon par mjeseci se napadaji smanjuju na jedan do dva tjedno. – otkriva Petar.

Aplikaciju Strainprint, osim pacijenata, koriste i klinike te proizvođači medicinske marihuane.

– Neke klinike imaju i po pet tisuća pacijenata, a trenutno ne postoji način praćenja njihovog napretka. Mi smo razvili sustav u kojem je moguće podesiti aplikaciju na određenu kliniku ili proizvođača. Podaci se odvajaju u posebne baze, pa mogu pratiti stanje svojih pacijenata i izvlačiti analitiku da vide što će proizvoditi prema potrebama pacijenata. – kaže Petar.

Iako rastu, ne namjeravaju napustiti Split

Osim Strainprint aplikacije tvrtka Agilno razvija software i za druge uspješne svjetske brendove, a već nakon godinu i pol dana rada imaju potrebu za širenjem. Uz tri zaposlenika i povremene freelancere, traže još minimalno četiri programera. Osim jako dobre plaće, nude ugodno radno okruženje u novom uredu na splitskoj adresi, fleksibilno radno vrijeme, odlaske na svjetske tech konferencije te stalno usavršavanje i edukaciju. Iako rastu, nemaju namjeru ići van Hrvatske.

– Planiramo ostati ovdje i tu se širiti, raditi sve softwarske alate za Ameriku i Kanadu upravo iz Splita. Investitori su spremni platiti i zadržati sve ovdje, ukoliko je kvaliteta posla na svjetskoj razini. – zaključuje Petar.

Ukoliko vas je ovaj tekst zainteresirao i želite znati više o tvrtki Agilno posjetite njihovu web stranicu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0