Ovdje Radio Njemačka. Dobro jutro, Hrvatska.

Tako po prilici počinje jutarnji program prvog hrvatskog gastarbajterskog radija – Super Radio Münchena. Prva radijska postaja – koja će bavarskim središtem odašiljati samo klape, tamburaše, hrvatski pop i rock – s eksperimentalnim emitiranjem krenula je početkom godine, a idejni začetnik, 30-godišnji Imoćanin Ante Dogan, smatra da hrvatskom iseljeništvu u Njemačkoj nedostaju, ako ne plaća i radni uvjeti, onda barem zvuci domovine.

– Zvuci domovine, a? Slogan našeg radija trenutačno je ‘Zvuči poznato’, ali sada mi se i ‘Zvuci domovine’ čine fora. Možda posudim, nećeš zamjeriti? – kaže Dogan u telefonskom razgovoru za Jutarnji list.

Čujemo preko linije buku i strku ulica Münchena, grada gdje se, prema zadnjim procjenama, uz 1,5 milijuna ljudi, vrzma barem 100.000 Hrvata (u cijeloj je Njemačkoj oko 400.000 Hrvata). Dogan dodaje da smo ga baš ulovili usred posla, upravo je u potrazi za prostorom u koji će smjestiti svoj radijski studio.

Puno Hrvata pokreće biznis

– Ma, znaš što je tu najveći problem? Prostor. Čak ni novac nije problem, iako su stanovi jako skupi, prosječan od 50 kvadrata je najmanje 1300 eura mjesečno za najam, ali nema ih. Jednostavno, previše je ljudi, a premalo mjesta – žali se.

Dok on radi računicu, Super Radio München emitira se iz njegova stana, a moguće ga je pratiti preko interneta, na službenoj web stranici, i digitalne televizije NetTV Plus.

– Prije pola godine pala mi je na pamet ideja za pokretanje radiopostaje kada sam vidio koliko je naših ljudi ovdje. Ne možeš otići u centar, a da ne čuješ hrvatski ili koji drugi jezik s naših prostora. Iz restorana, kafića, kioska. Ali ne samo ljudi, ovdje je i puno tvrtki koje su pokrenuli Hrvati – priča Dogan koji se u Njemačku sa suprugom preselio prije gotovo četiri godine.

Simpatičnog Dogana, iz Prološca Donjeg pokraj Imotskog, mnogi će se sjetiti i kao jednog od kandidata u popularnom RTL-ovu showu “Ljubav je na selu” 2014. godine. Tada 25-godišnjak, poslao je iz Imotskog videoporuku tražeći družicu.

– Prijatelji su me prijavili iz zafrkancije. Moji su doma bili jako protiv toga, ali mene je oduvijek zanimalo kako mediji funkcioniraju i odlučio sam to izgurati. Isto kao i s radijem, znaju da kad ja nešto naumim, onda me nitko ne može od toga odgovoriti – prisjeća se Dogan kroz smijeh.

U neobičnom obratu sudbine, iako nije prošao među konačne sudionike showa, ipak je pridobio simpatije Karlovčanke Karoline Žalac koja mu je, vidjevši ga na televiziji, poslala pismo.

– Upoznali smo se na kraju u Zagrebu. Ja sam tamo radio kao desk novinar za jedan naš portal i uz to se bavio grafičkim dizajnom sa strane, a ona je iz Karlovca isto došla poslom jer je radila kao fotograf. Odmah sam rekao – grafički dizajner i fotografkinja, pa mi moramo zajedno u biznis – prepričava.

Vjenčali su se dvije godine poslije, a zatim se, kao mladi bračni par, odselili u Njemačku.

– Tražili smo mi i dolje poslove, ali smo na kraju bili razočarani. Spakirali smo se i došli u Njemačku. Naravno da je bilo teško, daleko od kuće i društva, a tek poslovi… Prvo smo oboje radili u McDonald’su. Što ćemo? Došli smo u München s koferima, bez posla i smještaja, proveli prvu noć u hotelu i odmah krenuli tražiti posao koji god smo mogli – priča svoje iskustvo.

Godinu dana trebalo im je da se snađu. Dogan je na kraju uspio naći posao u struci, kao web dizajner u jednoj informatičkoj tvrtki gdje radi i danas. Njegova supruga Karolina zaposlila se u münchenskoj željeznici kao kontrolorka. Kako bi zaradio koji euro sa strane, otvorio je i svoj obrt, Dogan Media za usluge dizajna. Ta je tvrtka danas glavni nakladnik Super Radija.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime