Sve je više primjera mladih obitelji koje su dokazale da se može pokrenuti vlastiti posao.
Pogotovo onih koji su pokrenuli jedinstvene poslove na ovim prostorima. No, priča mlade obitelji Bučević iz Strožanca je posebna na mnogo načina. Ivan i Antonia su htjeli stvoriti dugotrajnu vrijednost za buduće generacije i krenuli su u proizvodnju voća bogatog antioksidansima - ime njihova branda je Berry hills antioxi farma.
Odluka je bila da se radi nešto što ima smisla, a to je ekološka poljoprivreda i bobičasto voće kao nešto što doprinosi zdravlju ljudi. Roditelji su troje predivne djece i željeli su da eko proizvodnja hrane cijeloj obitelji bude ne samo posao, nego i način života. Takav uzgoj poštuje i prirodu i čovjeka, složno su nam opisali supružnici.
Nasadi u Cetingradu
- Idejni začetnik je bio moj tata, koji radi kao pomorac. Davno prije je jedan njegov kolega zasadio sadnice borovnice i često smo imali kontakt s tim gospodinom iz SAD-a. Konačno, 2015. godine krenuli smo u realizaciju ideje. Znali smo da je ovo super hrana budućnosti, htjeli smo ostaviti nešto iza sebe i eto. Tražili smo zemlju koja mora biti specifična za uzgoj američkih borovnica. Potreban je kiseli pH, vrsta tla i hladna klima. Nakon što smo to sve riješili, 2016. godine smo posadili 3 hektara. Prije dvije godine smo se proširili na dodatnih pet hektara. Ostalo je povijest. Bilo je malo teže nego smo planirali, ali sve se pokazalo kao prilika za učenje - ispričala nam je Antonia. Njihovi nasadi se zbog specifičnih proizvodnih uvjeta nalaze u Cetingradu, mjestu koje je obilježilo dio hrvatske povijesti.
- Tražili smo idealnu lokaciju i došli smo do Cetingrada. Prekrasno i uređeno mjesto u kojem je školsko igralište puno, susretljivi susjedi i blizina svega potrebnoga. Htjeli smo napraviti nešto jedinstveno samoodrživo. Imamo ljude koji nam pomažu te radnike na plantaži. Svakog tjedna je netko od obitelji gore, ovisno o sezoni poslova. Ukupno imamo zasađeno 8,5 hektara površine - nadovezao se Ivan. Posao su prije dvije godine proširili zasađivanjem hektara i pol kupina. Vjerojatno se pitate zbog čega su se odlučili za ove dvije kulture. Odgovor je jednostavan - iznimno su bogati antioksidansima, otud i cijela ideja antioksidans farme.
"Naše tijelo ne može bez antioksidansa"
- Vjerujemo da se treba jesti svježa ekološka hrana koja je sezonska na našem području. Prerađevinama se trenutno ne bavimo jer nemamo potrebe. Antioksidansi usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik nastanka raka, štite srce i krvne žile te pomažu kod kroničnih plućnih bolesti. Naše tijelo bez antioksidansa ne može - priča nam Antonia.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
- Nije lako odgovoriti na sve obveze. Užasno je vremenski zahtjevno, pogotovo jer imamo dvoje male djece. Muž još ima i svoj dodatni posao. Obitelj i roditelji su nam maksimalna podrška u cijelom poduhvatu. Nekad nakon škole i vrtića sjednemo u auto, odradimo neodgodivo i odmah nazad. Dani zaista znaju biti kratki.
- Što se tiče nacionalne razine, imamo apsolutnu podršku od nacionalne i regionalne Agencije za poljoprivredu. Naše mišljenje je da je poljoprivreda kao segment svake godine sve bolje posložena, a tu nam uvelike pomaže i članstvo u EU. Jedini birokratski kratki spoj primjećujemo kod županijskih i općinskih potpora. Naime, sjedište OPG-a je u Podstrani, a djelatnost u Cetingradu te zbog toga ne ostvarujemo nikakva prava ni u Kordunu ni u Dalmaciji. Imamo izvrsnu suradnju s ljudima koji vode Cetingrad, ali što se tiče potpora, ne ostvarujemo ih ni kod jedne općine. Praksa je da i sjedište i djelatnost moraju biti na području jedne jedinice lokalne samouprave, ali eto, kod nas to nije tako - kaže nam Ivan.
U planu održivi obiteljski posao
Planiraju i proširenje proizvodnje, iako trenutni nasadi nisu još uvijek dosegnuli maksimalne kapacitete.
- Imamo još slobodne zemlje i ići ćemo naravno u smjeru biljki koje su bogate antioksidansima. Imamo neke nove kulture u planu. Još razmišljamo što i kako, ali svakako ćemo ići na proširenje jer želimo od toga napraviti održivi obiteljski posao. Izazovi ekološke poljoprivrede su jako veliki i treba puno volje i truda da se dođe do vrhunskog eko proizvoda koji će kupcima biti prihvatljiv. Faktor rizika je velik, van naše kontrole.
Uspjeti se u Hrvatskoj može. Samo treba biti marljiv, uporan i strpljiv. I ne treba zaboraviti da živimo u kapitalizmu, te da je poljoprivreda kapitalno intenzivan posao.
- Put do tržišta nije bilo lako naći, ali uz puno rada i truda se uspjelo. Ekološka poljoprivreda zahtijeva puno ručnog rada i motike te su ljudi to prepoznali - zahvalno će supružnici Bučević. Ljudi žele konzumirati sve više hrane s ekološkim certifikatom, jer je to garancija dobre prakse za čovjeka i prirodu. Dostupnost ekoloških proizvoda je svakim danom sve bolja, i to će u budućnosti značiti zdraviju djecu, duži i kvalitetniji život.
Travanjski led
Godinom su zadovoljni, kažu da je moglo biti puno gore zbog leda početkom travnja kad se temperatura spustila na 3 dana ispod -7 stupnjeva.
- Iako nas je led u travnju podsjetio da je priroda ta koja ima zadnju riječ, zadovoljni smo godinom. Uspjeli smo sve prodati te spremno čekamo iduću sezonu - govori nam Antonia.
Sezona je došla pred kraj, a nas je zanimalo gdje se njihovi proizvodi mogu kupiti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
- Prodajemo na kućnom pragu te u trgovinama eko prehrane. Svake godine se to mijenja te je sada rano govoriti gdje ćemo prodavati dogodine. Najbolje je da zainteresirani prate našu Facebook i Instagram stranicu, gdje objavljujemo sve detalje - uputili su nas i svoje buduće kupce.
Na kraju su uputili poruku svima koji se namjeravaju baviti poljoprivredom, a iz raznih razloga se to još uvijek ne usuđuju.
- Bavite se svime što zaista želite i onim što vas ispunjava. Planirajte dobro, razgovarajte sa što više ljudi oko vas. Nakon što se svojski potrudite, rezultat neće izostati. Poznajemo mnogo kolega poljoprivrednika koji su svojom pameću uspjeli i uvjereni smo da postoji prostor za sve nas zajedno - zaključila je Antonia.