MJESTO ČUDESNE KULTURNE BAŠTINE U SRCU POLJICA Ostrvica: Od antičke vile do ranokršćanskih objekata

Veliko antičko nalazište u Poljicima možemo pronaći u naseljU Ostrvica, koje se nalazi se u srednjim Poljicima, između Gata i Čišle na zapadu, te Zvečanja na istoku

Poljica, smještena između rijeke Žrnovnice na zapadu i Cetine na istoku, imaju bogato kulturno naslijeđe i prekrasnu prirodu koja malo koga ostavlja ravnodušnim.


Još davno prije slavne Poljičke republike, koja je samostalnost branila od 13. stoljeća sve do Napoleonovog osvajanja u 19. stoljeću, na području Poljica miješali su se narodi i kulture.

Veliko antičko nalazište u Poljicima možemo pronaći u naselju Ostrvica, koje se nalazi se u srednjim Poljicima, između Gata i Čišle na zapadu, te Zvečanja na istoku.

Antička rimska palača s kraja V. stoljeće u Ostrvici se nalazi u zaseoku Krcatovići, na lokalitetu Miri. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela su arheološka iskapanja pod vodstvom profesora i arheologa dr. Željka Rapanića. Iskapanja su u nekoliko navrata nastavljena i u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Nakon toga radovi su prekinuti zbog nedostatka novca i nebrige struktura, pa je ovaj biser rimske arhitekture bio prepušten šikari, korovu i zaboravu.

Udruga Vila Rustika

Godine 2009. u Ostrvici se osniva kulturna udruga Vila Rustika, koja je pokrenula obnovu i sanaciju ove turistički važne građevine.– Uz velike napore smo ušli u program Ministarstva kulture, pa je započela obnova uz nadležnost Konzervatorskog odjela u Splitu. Dakako, i sama udruga Vila Rustika skrbi i održava ovu rimsku ljepoticu.

Naša Ostrvica obiluje velikim turističkim potencijalom. Uz ovo antičko blago, tu su crkva sv. Nikole iz XI. stoljeća, sv. Ante iz XVII. stoljeća, te sv. Roka s početka XX. stoljeća.Čitavo područje obiluje i prekrasnim pejzažima i vidikovcima s kojih se vide sve ljepote kanjona Cetine. Za izgradnju vidikovca su zaslužan mjesni odbor Donje Ostrvice – rekao nam je Nenad Krcatović, predsjednik udruge Vila Rustika.

Jurica Galić Juka i Saša Sapa Stojanović donose novi video koji obrađuje upravo kulturnu baštinu Ostrvice.

Moja reakcija na članak je...
Vau
36
Haha
2
Hagić
3
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime