Pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Albaniji, mješovita klapa “Filip Dević” 10. lipnja održala je cjelovečernji koncert pod nazivom “Dalmatinska serenada” u Tirani. Ovim događajem obilježen je Dan državnosti naše zemlje u Albaniji.

Diplomatska predstavništva uobičajeno obilježavaju najveće državne praznike svoje zemlje organizirajući slične kulturno-umjetničke programe u zemlji – domaćinu, a najuvaženiji gosti su njihove kolege – pripadnici diplomatskog zbora u toj zemlji.

Tako su i koncertu “devićevaca” u Tirani nazočili veleposlanici ili njihovi zamjenici, te ostali zaposlenici veleposlanstava Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Kine, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, dužnosnici Europske Unije u Tirani, i mnogi drugi diplomati, kao i ugledni građani Tirane.

Koncert je održan u novoizgrađenoj koncertnoj dvorani “Tonin Harapin”, u kojoj su “devićevci” imali čast nastupiti kao prvi izvođači!

Na samom početku, uvaženim gostima obratila se Sanja Bujas Juraga, veleposlanica Republike Hrvatske u Albaniji, ukratko iznijevši pregled zaista impresivnih postignuća u razvijanju političke, kulturne, znanstvene i gospodarske suradnje Albanije i Hrvatske u proteklih nekoliko godina. Zatim je goste pozdravio Nikola Horvat, član uprave Kulturno-umjetničkog društva “Filip Dević” iz Splita, s nekoliko riječi upoznavši goste s ansamblom koji će nastupiti.

Oduševili “Dalmatinskom serenadom”

Mješovita klapa “Filip Dević” upravo je proslavila 40 godina postojanja, tijekom kojih je nastupala u većini europskih zemalja i na gotovo svim kontinentima. Slično vrijedi i za sam KUDŽ „Filip Dević”, koji ove godine slavi čak 70 godina djelovanja.

Zatim je otpočela čarolija nazvana “Dalmatinska serenada”. Slijedeći svoj prepoznatljivi stil, “devićevci” su svoju cjelovečernju serenadu satkali od nota i versi u kojima šumi more, bate kale, svitle lanterne, kupe se mriže, voze se kareti, a najviše slavi zanos ljubavi i divota rodnog kraja. Vilibald Pečenik, umjetnički voditelj klape, odlučio se za repertoar vrckavih naslova poput “Perine Štrambere”, “Nima Splita do Splita”, “Diridonde”, “Kalete”, “Šjora Mare Štrambacere”, uz povremena „dekrešenda” u vidu nježnih dalmatinskih balada poput “Jubin te”, “Čovik moj” i “Arje”. Vrhunski raspoloženi pjevači i svirači dali su sve od sebe da i vještinom, i sentimentom, ispričaju tu hrvatsku mediteransku priču na pravi način. I nitko u dvorani nije ostao ravnodušan.

Nakon koncerta na terasi dvorane upriličen je domjenak, na kojem se spontano nastavila pjesma do u dugo u noć. Red Olivera, red Slavonije, pa opet Olivera, red Zagorja, pa opet povratak Dalmaciji. Sve do velikog finala u vidu “Croatijo, iz duše te ljubim”, kako i priliči uz Dan državnosti.

Koncert više nego uspio

Po pljesku, skandiranju i osmjesima publike na koncertu, kao i pohvalnim kritikama i čestitkama gostiju na domjenku, lako se može zaključiti da je koncert više nego uspio. A od djelatnika našeg veleposlanstva “neslužbeno” se moglo saznati da je ovakvim tipom programa: zabavnim, lepršavim, veselim, dinamičnim, duhovitim – netipičnim, a ipak autentičnim, kakvim su se predstavili “devićevci” – visoko podignuta letvica u organizaciji ovakvih nacionalnih kulturno-umjetničkih programa u diplomacijskom životu Tirane, te da će se ono što je pokazala Hrvatska ovim koncertom, teško moći nadmašiti.

Neopterećeni ovom brigom, “devićevci” su se nakon duga puta vratili u Split, zadovoljni što su dolično i na pravi način predstavili svoju domovinu u drugoj zemlji.

Od vodstva “Filipa Devića”, zaslužni za realizaciju ovog događaja još su i predsjednik Društva Tonći Kovač i tajnik Ante Jukić, koji su također bili dio ekipe na ovom putu.

Na kraju, jedan kuriozitet. Još 2004. godine, današnja veleposlanica Bujas Juraga, a tadašnja generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu, nazočila je koncertu Mješovite klape “Filip Dević” i plesačkog ansambla KUDŽ-a u tom američkom gradu. Od tada nosi ovu klapu u lijepom sjećanju, te je stoga poželjela da ove godine povodom našeg Dana državnosti upravo ona svojim nastupom predstavi hrvatsku kulturu i tradiciju u Albaniji.