Ministar pravde BiH Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim se službeno odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da se potraživani Zdravko Mamić, savjetnik Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, izruči toj državi. Ova informacija potvrđena je jučer za Dnevni avaz u Ministarstvu pravde BiH.

– Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog – rečeno je iz Grubešinog kabineta.

To znači da će Mamić, nakon što je Sud BiH ranije utvrdio da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje, definitivno ostati u BiH. On se, podsjećamo, nalazi u Bosni i Hercegovini nakon što je dan uoči izricanja presude 6. lipnja prošle godine stigao u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku osudio ga je nepravomoćno na šest i pol godina zatvora, zbog čega su pravosudna tijela u Zagrebu i tražila njegovo izručenje Hrvatskoj. Pravosuđe Hrvatske navelo je da je Mamić bjegunac, što je on osporio, javlja Dnevni avaz.

No, kako je Mamić i državljanin Bosne i Hercegovine, a utvrđeno je i da djelo za koje se tereti, nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, Sud BiH ustvrdio je da nema uvjeta za izručenje, ali je konačnu odluku morao donijeti ministar pravde. Na ovu odluku čekalo se skoro pola godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime