Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, u pratnji ministra obrane Republike Litve, Raimundasa Karoblisa posjetili su u tijekom petka u vojarni Rukla u Litvi hrvatske i litavske vojnike koji sudjeluju u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a.

Ministar i načelnik izrazili su zadovoljstvo viđenim adekvatnim uvjetima kakve imaju hrvatski vojnici.

Ministar Krstičević istaknuo je: “Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi. Naši vojnici razmjenjuju vrijedna iskustva, jačaju interoperabilnost i provode zajedničku obuku s vojnicima iz savezničkih NATO zemalja, izvijestio je MORH.

Načelnik Glavnog stožera OS RH rekao je, kako se danas zajedno s ministrom imao prilike uvjeriti kako hrvatski Tigrovi imaju odlične uvjete.

Zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta satnik Marko Krpan istaknuo je, kako su hrvatski vojnici odlično opremljeni hrvatskim proizvodima i izrazio je zadovoljstvo uvjetima života i rada hrvatskih vojnika u Litvi.

Ministar i načelnik također su podijelili novu sportsku opremu hrvatskim vojnicima u Litvi.Zapovjednik borbene grupe pukovnik Thorsten Gensler istaknuo je kako je vrlo zadovoljan suradnjom s hrvatskim vojnicima. “Hrvatski Tigrovi, iz povijesne brigade svojim sudjelovanjem čine ovu našu brigadu ponosnom.”

Pripadnici hrvatskog kontingenta u Litvi uspješno su proveli pripremna gađanja osobnim naoružanjem, a u planu je početkom sljedeće 2018. godine provedba posadnih gađanja s borbenim oklopnim vozilima Patria.

U ovoj prigodi, hrvatski vojnici poželjeli su svojim obiteljima sretnu Novu godinu i lijepe želje za blagdane. “Sretna Nova godina svima u Hrvatskoj! Za Hrvatsku kao Tigar!”, poručili su Tigrovi iz Litve, prenosi MORH.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi trenutno je razmještena mehanizirana satnija koja broji 187 pripadnika OSRH, od kojih je i 10 žena, s 15 borbeno oklopnih vozila Patria.

Pripadnici OSRH u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke borave od početka prosinca, a zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan.

Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna suradnja s mogućnošću unaprjeđenja pogotovo na području obrambene industrije, ROLE 2 sposobnosti, suradnje na području kibernetićke sigurnosti, pomorskih operacija i dr.

Ministar Krstičević istaknuo je: Drago mi je što ćemo unaprijediti bilateralnu obrambenu suradnju osobito što se tiče naših obrambenih industrija. Hrvatski vojnici su u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi u potpunosti opremljeni i naoružani hrvatskim proizvodima, a time i promotori hrvatskih proizvoda.
Sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji u Litvi je izraz savezništva i partnerstva Hrvatske s Litvom i baltičkim državama.
Također, ministar Krstičević uputio je poziv litavskom ministru za službeni posjet Republici Hrvatskoj koji je planiran 2018. godine.

Ministar Krstičević zahvalio je litavskom ministru na solidarnosti i ukazanoj pomoći kod prijevoza tijela preminulog pripadnika OS RH.

Litavski ministar istaknuo je, kako mu je drago što su ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Šundov, posjetili Litvu i što će se zajedno sastati s hrvatskim i litavskim vojnicima u vojarni Rukla. Zahvalio je na solidarnosti koju je Hrvatska pokazala sudjelovanjem u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a u Litvi.

Ministri su razmijenili mišljenja i o sigurnosnom izazovima i sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu i složili se kako je nužna pravovremena razmjena informacija.

Nakon sastanka, ministar Krstičević će u pratnji litavskog ministra Karoblisa obići pripadnike Hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti, koji borave u vojarni u Rukli.

Hrvatski i litavski vojnici, osim zajedničkog sudjelovanja u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, zajedno sudjeluju i u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu i u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.