MINISTAR FUCHS: “Mogući su punktovi za učenike u kontejnerima”

Što se tiče državne mature, Fuchs tvrdi da su u kontaktu s NCVVO-om, da do sada sve ide po inicijalnom planu


Krenulo je drugo polugodište, nekima je to značilo povratak u škole, nekima nastavak online nastave, a neki učenici i profesori još minimalno dva tjedna ne moraju razmišljati o nastavi u bilo kakvom obliku jer imaju druge brige, npr. kako osigurati krov nad glavom. O svemu tome u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Barać je razgovarala s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

 


Osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, nijedna škola u Hrvatskoj nije izuzeta iz utvrđenog pravila da sa školama po A modelu kreću svi učenici razredne nastave i maturanti, a ostali online. Oni koji su došli u škole, ministar kaže da se nada da su svi odradili vježbu evakuacije u slučaju potresa. Na pitanje kad možemo očekivati povratak i učenika viših razreda na A model izvođenja nastave, odgovorio je:

”Nadamo se da ćemo se vratiti tom obliku čim prije. Ovo je sad jedna mjera opreza da idemo polagano, postupno. Naravno da smo to komunicirali s Nacionalnim stožerom. Brojke se popravljaju, no budimo i dalje odgovorni kakvi smo bili u zadnjih mjesec dana.”

Rekao je da se ni prijašnje odluke nisu donosile na nacionalnoj razini, pa tako neće ni odluka da se viši razredi vrate u škole. Sve će ovisiti o epidemiološkoj slici županija.

“To je imalo i ima još uvijek itekako opravdanja. Negdje gdje je situacija bitno boja, idemo pustiti djecu u školu. Školske institucije se zadnje zatvaraju u ovakvim rigoroznim epidemiološkim mjerama, ali se jednako tako i prve olabavljuju i popuštaju u onom trenutku kad dolazi do relaksacija ovakvih mjera.”

Na potresom pogođenom području od 58 obrazovnih objekata, u 17 je nastava odgođena na dva tjedna. Fuchs kaže da su djelatnici Ministarstva konstantno na terenu i da prate situaciju.‘Što se tiče građevina, neke su stvari organizacijski već i postavljene u smislu da se pripremi princip koji je primijenjen u Zagrebu – da u jednoj školi budu dvije škole. To je moguće napraviti u dva tjedna, pogotovo u onim objektima koji su sigurni. Kad se nastavnici vrate i ponovno budu sposobni u punom smislu obavljati svoje dužnosti, škola će krenuti. Mislim da je za to dovoljno 14 dana.” – rekao je.

Na opasku da će učenicima koji su, primjerice u kontejneru s još nekoliko članova obitelji, biti teško pratiti online nastavu, ministar je rekao:”Naravno da je to problem, međutim mislim da je bolje da neko dijete i u kontejneru pohađa nastavu, koja sigurno nije one kvalitete kao uživo, kao što nije ni online nastava iste kvalitete. Ako već imamo ovakvu situaciju onda je puno bolje da i u takvim uvjetima pohađa školu, nego da uopće ne pohađa.”

“Da se eventualno postave punktovi, gdje bi onda možda više učenika moglo doći i to sve zavisi od toga gdje su oni locirani.”

Što se tiče državne mature, Fuchs tvrdi da su u kontaktu s NCVVO-om, da do sada sve ide po inicijalnom planu, no, kaže da postoje i rezervni planovi, ali nije otkrio kakvi. Samo što se tiče maturanata na potresom pogođenom području kaže:

”Definitivno smo odlučili, to jest bit će pojačana potpora maturantima ili onima koji polažu državnu maturu iz ovih dijelova koji su zahvaćeni potresom, gdje je nastava odgođena i gdje će se određeni period nadoknađivati. Ministarstvo će osigurati i omogućiti besplatnu potporu dodatnih priprema.”

Najbolja varijanta financiranja primjerice seizmološke ili geološke službe i kapitalne opreme je preko EU fondova, tvrdi ministar koji je potom objasnio zašto prije deset godina u njegovom ranijem mandatu nisu stigli novi seizmografi i akcelerografi.

”Činjenica je da sam bio ministar prije 10 godina, kada smo u varijanti rebalansa proračuna smanjili za 100 tisuća kuna financiranje Seizmološke službe, kao što smo smanjili sve ostale u Hrvatskoj s obzirom na to da je tada bila recesija. Dakle nije bila obustavljena nabavka instrumenata, nego jednostavno onaj dio novca koji je išao za pojedine korisnike.” – ističe ministar.

Što se tiče cijepljenja prosvjetara protiv koronavirusa, kaže da nisu provodili anketu pa ne znaju koliki je interes, a sindikatima koji su apelirali da se uvrste u prioritetnu skupinu poručuje da su od početka u drugoj skupini i da nisu dobro pročitali plan cijepljenja – kaže Fuchs za Media servis.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime