Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u RTL-u Danas.

Hrvatska je danas, s 255 novooboljelih, ponovno srušila rekord broja novozaraženih od koronavirusa u jednom danu.

Na pitanje je li zabrinut zbog današnjeg i jučerašnjeg dana, Beroš je odgovorio da moramo biti zabrinuti dok je god virus među nama i pozivati na odgovorno ponašanje.

“Dva dana zaredom je broj veći od 200, danas 255, na taj način smo smo došli do kumulativne stope oboljelih u 14 dana koji iznosi 47, što je značajno. No, dobro je da je većina žarišta pod kontrolom i da znamo izvore širenja infekcije i njihove kontakte i epidemiolozi, kao i dosad, rade iznimno vrijedan posao, da bi zaustavili širenje infekcije”, kazao je Beroš i dodao kako njihovi napori neće biti dovoljni i da se moramo odgovorno ponašati.

“Pogotovo to moramo zbog jednog detalja. Mnogi naši mladi koji su bili na jadranskoj obali pa su se, što je potpuno razumljivo, opustili, sada se vraćaju u kontinentalne domove i tu postoji opasnost da virus, ukoliko su zaraženi, prenesu na svoje starije i na svoje kompromitirane imunološki ukućane. To je nova i dodatna opasnost”, kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li očekivati dodatni rast broja zaraženih, kazao je da je to teško reći. “Današnji broj je sigurno posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad. S toliko velikim brojem testiranja za očekivati je da će broj novooboljelih biti nešto veći”, kazao je i dodao da moramo iz dana u dan i iz sata u sat pratiti situaciju i reagirati.

“Moje ranije upozorenje je korak u tome smislu. Virus se na ovaj način sa jedne mlađe populacije, čemu svjedočimo posljednjih 20-ak dana, jer je prosjek bio, prvo 31, a onda 36 godina, relativno mlađi ljudi. Sada njihovim povratkom na kontinent može doći do prenošenja virusa na stariju populaciju, što ne bi bilo dobro”, kazao je ministar za RTL.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime