Podijelite

Uskočki boj za Klis, tradicionalnu manifestaciju kojom se obilježava sjećanje na bitku iz 1532. godine između Kliških uskoka i osvajačke osmanlijske vojske, otvorio je u petak,  27. srpnja 2018. godine večernjim satima potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Otvarajući ovu manifestaciju, ministar Krstičević istaknuo je njezin značaj za razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno naglasivši njezino održavanje u kontekstu skorašnjeg obilježavanja vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

“Posebno mi je drago da se ova manifestacija događa u tjednu kada slavimo našu “Oluju“ te upravo na ovaj način, čuvamo našu tradiciju i povijest, a to je jako bitno i povezano s pobjedničkom Hrvatskom vojskom”, rekao je Krstičević.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma je naglasio kako je ovogodišnja manifestacija Uskočki boj za Klis posebna jer se događa u godini obilježavanja 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Osmanlija.

Svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije Uskočki boj za Klis, nazočili su, između ostalih, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Obljetnica se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović.

Rekontrukcija povijesne bitke

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura…Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime