Mađarski premijer Viktor Orban objavio je jučer na svom Facebooku čestitku maturantima koji pišu ispit iz povijesti. U neobičnoj čestitci nalazi se karta velike Mađarske koja obuhvaća veliki dio Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske brzo je reagirao u objavi koju prenosimo u cijelosti:

“Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija.

U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku.

To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost”, zaključio je Zoran Milanović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime