Izabrani predsjednik RH Zoran Milanović došao je danas na suđenje svom nekadašnjem najbližem suradniku Tomislavu Sauchi i tajnici u vladi Sandri Zeljko u aferi Dnevnice.

Saucha i Zeljko optuženi su da su falsificiranim putnim nalozima izvukli nešto manje od milijun kuna.

Putni nalozi ispisivani su na imena Milanovićevih posebnih savjetnika, a Zeljko i Saucha su, tvrdi optužba, dijelili novac, piše Index.

Saucha nije imao problema s alkoholom

Ročište je započelo čitanjem Milanovićevog iskaza u USKOK-u u kojem je on rekao gdje je i tko od njegovih savjetnika putovao u vrijeme dok je on bio premijer.

“Kada bih ja išao na službeni put i kad bih primao akontaciju, čekala me na radnom stolu plava kuverta na kojoj je pisalo moje ime”, rekao je Milanović u USKOK-u za vrijeme istrage.

Također, u USKOK-u je izjavio da za vrijeme dok je bio premijer nije primijetio da je Saucha imao problema s alkoholom ili da je to utjecalo na njegov rad.Sutkinja je zanimalo kada su Siniša Petrović i Neven Budak putovali.

“Vjerujte dokumentima više nego meni”

“Siniša Petrović je putovao do sredine 2013. godine. Poslije toga smo se uhodali i više nije bilo potrebe. U veljači 2014. godine je Budak putovao u Australiju na dogovor u vezi katedre hrvatskog jezike. To je lako provjerljivo u vladi i tome treba vjerovati više nego meni”, odgovorio je Milanović sutkinji koju je zanimalo je li kasnije i u jednom trenutku nekome rekao da posebni savjetnici ne trebaju putovati.

“Ne, to nikada nije bila tema, o tome se nije raspravljalo”, rekao je Milanović.

Sutkinja je pitala i je li za vrijeme tehničke vlade netko putovao.

Nije bilo drame

“Što znači putovao? To može biti Sisak, a može biti i Sidney. Ja sam putovao na sastanke Europskog vijeća, na Maltu, kao što i predsjednica putuje u ovom interludiju. Bio sam i u Parizu na potpisivanju protokola o klimatskim promjenama”, odgovorio je Milanović sutkinji te utvrdio da on nije tehnički sudjelovao u izradi proračuna Ureda predsjednika vlade.

“Sa Sauchom sam o proračunu ureda razgovarao na načelnom nivou. Ne o troškovima uredskog materijala, nego o dominantnim troškovima, a to su troškovi zrakoplova i službenih putovanja. Nije nikada nije bilo neke drame, nisam tome pridavao veću pozornost. Samo smo načelno razgovarali imamo li dovoljno sredstava”, rekao je Milanović ustvrdivši da su troškovi Ureda predsjednika vlade malena stavka.

Maleni troškovi

“Nije to turistička agencija da se govori o putovanjima. Proračun ureda je političko pitanje jer su mediji zainteresirani i jer moramo biti otvoreni. Samo zato je meni ta informacija bila interesantna i pretpostavljam da sam sa Sauchom razgovarao o tome”, rekao je Milanović.

Sutkinja je pitala i je li za vrijeme njegovog mandata bilo obračunavanja prekovremenih sati u uredu predsjednika, javlja Index.

Tajnice plaćao SDP

“Pretpostavljam da su moje osobne tajnice imale prekovremenih sati, ali na tome se jako štedjelo za razliku od mojih prethodnika koji su prekovremene dijelili šakom i kapom. Tajnice su zbog kompliciranih radno-pravnih odnosa bile na plaći u SDP-u. O njihovim prekovremenim satima je odlučivao predstojnik ureda”, odgovorio je nekadašnji premijer.

“Bio sam bijesan”

“Bio sam bijesan kada sam čuo što se dogodilo. Nazvao me Siniša Petrović ili Saucha, a možda i Neven Budak da mi kaže da postoji nesklad koji je otkrila revizija. Bilo je dovoljno nazvati Slavka Goldsteina i pitati ga je li putovao. Saucha je odricao krivnju kao i sada. Tada još nije bilo ustanovljeno da se takva praksa nastavila i kada je on otišao iz službe. I to mjesecima nakon našeg odlaska iz vlade. Štoviše to se događalo za vrijeme dva sljedeća premijera. To je važan podatak”, rekao je Milanović.

“Na službena putovanja nakon što je Saucha odavno otišao iz vlade na službena putovanja su počela odlaziti osobe koje nikada u 20 godina službe nisu išla na putovanja”, rekao je Milanović.

Na pitanje USKOK-a tko su bili njegovi najbliži suradnici u uredu predsjednika vlade bivši premijer je odgovorio da su to bili Tomislav Saucha, Mato Škrabalo, Ivan Mašina, Nenad Pelicarić, Ivana Grljak, Zinka Bardić i kasnije Nikola Jelić.

Šteta od 960.000 kuna

Saucha i suoptužena Sadra Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi Dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema USKOK-ovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna.

USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu, piše Index.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime