‘MI SMO S VAMA’ Udruga za sindrom Down Split napravila potpuno drugačiji kalendar

U cijelom procesu nastanka kalendara sudjelovali su nastavnici i učenici Srednje obrtničke škole.


Splitska Udruga za sindrom Down predstavila je danas kalendar na kojem članovi poziraju u društvu poznatih osoba.


Kalendar ima dvojaku namjenu: pokazati svima da su djeca s Downovim sindromom ravnopravni članovi društva i prihodom od donacija za kalendar pomoći rad udruge. 12 fotografija i jedna na naslovnici – štićenici Udruge Down sindrom poput pravih manekena na prepoznatljivim splitskim lokacijama, u društvu poznatih lica.

– Naravno da mi je drago vidjeti svoju sliku u kalendaru, pa to mi laska, bilo mi je lijepo; i ja fotografiram. Ne znam što mi je bolje bilo, fotografirat ili biti model – kazala je Stela Matulić.

– Ja sam se fotografirao na stadionu na Poljudu s Mirtom Šurjak. Bilo mi je super – Luka Bučević.

Predsjednik Udruge za sindrom Down Split Davor Bučević kazao je kako je kalendar samo posljedica fotografija koje su napravili da pokažu da su ova djeca sa sindromom Down u društvu u kojem jesu. Stoga je i moto ove kampanje “i Mi smo s vama”.

Ideju da se ovako ova djeca uključe u društvo i pokažu da oni mogu sve dao je i naš kolega novinar koji im je kreirao i odjeću te osmislio teme za svaki mjesec.

– Ja sam želio na taj način pokazati da oni mogu sve što možemo i mi i to je zapravo ta priča koja se krije iza kalendara, stavio sam ih u nekakav svakodnevni život, a opet je tu i ta odjeća kao neka poveznica kroz to sve skupa. Bila je izuzetna čast raditi s tim anđelima, naučio sam u ovih mjesec i pol koliko je sve skupa trajalo od njih puno toga o životu; točnije, naučio sam da trebamo uvijek imati dio djeteta u sebi – kazao je inicijator kalendara, Šime Kovačević.

Sve je ovjekovječio modni fotograf Igor Emil Horvat.

– Ovo je bio poseban izazov, ali i veliko veselje, radili smo s malim anđelima, uživao sam u cijelom procesu. Mirta Šurjak, Nensi Očašić, Dora Vlajić, Vice Parlov, bračni kuharski par Sandra i Dane Tahirović, članice splitske udruge Flamenco, ravnatelj splitske obrtničke škole Davor Kulić, arhitekt Dražen Pejković s punim srcem ljubavi odazvali su se ovom projektu te pozirali – rekao je.

U cijelom procesu nastanka kalendara, uz Školsku knjigu koja ga je besplatno tiskala, sudjelovali su nastavnici i učenici Srednje obrtničke škole.

– Svaka škola je osim što je obrazovna i odgojna ustanova tako da djeca steknu nekakav dojam o svim ranjivim skupinama i kasnije kao ljudi se mogu uključivati u slične akcije – kazao je ravnatelj Obrtničke škole Split, Davor Kulić.

Za vizualni identitet ovog kalendara pobrinula se direktorica vizualnog identiteta brenda no7bysimekovacevic Maja Marija Vlajković. Nastanku kalendara pridonijeli su i škola jahanja Dalmacija Equino te moto klub Fjaka, a s obzirom na to da su svi u manekenskom poslu izrazito uživali, nešto slično najavljuju i dogodine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime