METEO TSUNAMI U VELOJ LUCI “More se počelo brzo povlačiti i nadirati. Brodice ostajale na suhom, more stiglo do pragova”

[VIDEO] More je prekrilo cestu i dolazilo do pragova kuća i tamošnjih trgovina


Nedjelja je donijela još jedan oblačan dan uz povremene oborine diljem zemlje. Dok su u unutrašnjosti zemlje temperature oko nule ili malo ispod, uz povremene snježne oborine, na Jadranu su temperature od 1°C ponegdje u Zagori do 11°C u Konavlima.


Upravo je jug zemlje danas najkišovitiji. Tamo je ponegdje palo preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Cijela zemlja je pod utjecajem ciklone koja je zadnjih dana Iberskom poluotoku donijela obilan snijeg, a sjeveru Afrike i jugu Italije rekordnu siječanjsku toplinu. Dio te topline stigao je po visini do Dalmacije pa tijekom dana snijega nije bilo ni na područjima do 1400 metara nadmorske visine.

Temperature zraka danas u 14 sati na visini od oko 1500 metara nadmorske visine

Ciklona, odnosno tlak zraka, utjecali su i na oscilacije u razini mora u nedjelju poslijepodne. Najizraženije se to moglo primijetiti u Veloj Luci. Tamošnji mareograf Instituta za oceanografiju i ribarstvo zabilježio je nagle promjene razine mora, a razina je oscilirala do metar razlike.

Oscilacije u razini mora u Veloj Luci (IZOR)

– Seš nije strašan kako zna biti, ali dio vlasnika je maknuo svoje brodice. More je prekrilo cestu i dolazilo do pragova kuća i tamošnjih trgovina. Ipak, čini se izlijevanje u kuće nije bilo, barem ne zasad – kazao nam je čitatelj iz Vele Luke.Prizore današnjeg seša pogledajte u fotogaleriji. Pojava se u modernoj literaturi počela spominjati i kao meteorološki tsunami.


Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
1
Plač
23
Grrr
1
Molim?
8

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime