Merkel je sama otišla u samoizolaciju, a Plenković odbija

Između Plenkovića i Đokovića je nedvojbeno bilo dodirivanja, što dokazuju fotografije njihovog susreta u Zadru, no sada su se HZJZ i Plenković upregli da dokažu kako smo svi slijepi pored zdravih očiju te da premijer nikako ne treba u samoizolaciju

Premijer Andrej Plenković odbija otići u samoizolaciju unatoč tome što je imao fizički kontakt s tenisačem Novakom Đokovićem, koji je pozitivan na koronavirus.


Iz vlade je poručeno da se Plenković testirao i nalaz je negativan, no to ne znači da nije zaražen. Virus ne mora odmah biti detektiran u uzorcima zaražene osobe, a naročito ako je uzorak za test uzet neposredno nakon kontakta sa zaraženom osobom, piše Index.

Plenković dodatno poriče da je s Đokovićem bio u kontaktu kakav bi mogao rezultirati prenošenjem virusa, iako su kriteriji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) više nego jasni.

Beroš priča jedno, Plenković drugo

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako se, “prema pravilima zdravstvene organizacije”, bliskim kontaktom smatra “na otvorenom kontakt licem u lice duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra, u zatvorenom boravak duži od 15 minuta bez kontakta ili direktan kontakt – rukovanje, dodirivanje”.

Između Plenkovića i Đokovića je nedvojbeno bilo dodirivanja, što dokazuju fotografije njihovog susreta u Zadru, no sada su se HZJZ i Plenković upregli da dokažu kako smo svi slijepi pored zdravih očiju te da premijer nikako ne treba u samoizolaciju, što ujedno znači da za njega važe različita pravila u odnosu na ostale građane.

Merkel je u samoizolaciji bila od 22. ožujka do 3. travnja

Stoga vrijedi podsjetiti da Plenković ne bi bio prvi europski lider koji je bio u samoizolaciji zbog kontakta s nekime tko je zaražen koronavirusom. Dva tjedna je u samoizolaciji, obavljajući pritom svoje kancelarske dužnosti od doma, već provela njemačka liderica Angela Merkel.


Merkel je u samoizolaciji bila od 22. ožujka do 3. travnja, a za nju se sama odlučila u roku od pet minuta nakon što je doznala da je bila u kontaktu s nekime tko je zaražen koronavirusom. Naime, ispostavilo se da je liječniku koji je nekoliko dana prije Merkel dao cjepivo protiv gripe dijagnosticiran koronavirus.

Kako voditi primjerom

S jedne strane je to bio bliži kontakt nego onaj Plenkovića s Đokovićem, a s druge je prošao dulji period vremena od rizičnog kontakta, no njemačka kancelarka nije htjela riskirati niti sebi uzimati ikakve privilegije, nego je vodila primjerom, javlja Index.Merkel je, naravno, više puta tijekom samoizolacije testirana na virus i bila negativna, a svoj je posao radila od kuće, kao i mnogi drugi ljudi u pandemiji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime