"Uvijek preporučujem da se izabere užina koja uključuje barem dvije različite skupine namirnica. To će međuobrok učiniti privlačnijim zahvaljujući različitim bojama i/ili teksturama, a ujedno će donijeti i raznovrsne hranjive tvari“, kaže nutricionistica Stacey Woodson za Eating Well.
Za bolje reguliranje šećera u krvi posebno je važno da međuobrok sadrži proteine i vlakna. Ako se prvo pojede hrana bogata proteinima, imat ćete koristi od sporijeg oslobađanja šećera u krvotok. Neke od namirnica bogatih proteinima uključuju orašaste plodove, grčki jogurt, sjemenke i sir, prenosi N1.
Vlakna su još jedan važan nutrijent za održavanje ravnoteže razine šećera u krvi.
"Kada naš obrok sadrži vlakna, ona se vežu za glukozu, što dovodi do sporijeg otpuštanja šećera u krvotok“, objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Samantha DeVito. Vlakna se mogu unijeti kroz namirnice kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice.
Grčki jogurt s orašastim plodovima i bobičastim voćem
Grčki jogurt s orašastim plodovima i bobičastim voćem uravnotežen je međuobrok za stabilan šećer u krvi.
"Većina grčkih jogurta bogata je proteinima i sadrži malo ili nimalo dodanog šećera, dok orašasti plodovi osiguravaju zdrave masnoće i vlakna, što je odlično za ravnotežu šećera u krvi“, kaže Tambe.
Dodajte bobičasto voće za dodatna vlakna. Vlakna iz bobičastog voća također smanjuju nagli porast šećera nakon jela.




