Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta proglašen je Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, a obilježava se 27. siječnja, s ciljem očuvanja uspomene i odavanja počasti oko šest milijuna Židova, Roma i drugih naroda, stradalih u genocidu tijekom Drugog svjetskog rata.

Holokaust je dubinski potresao temelje civilizacije i ostavio neizbrisiv ožiljak u Europi dvadesetog stoljeća, a obilježja holokausta kao jedinstvene pojave zauvijek će imati univerzalno značenje. Predstavlja nesumnjivo najmračniji trenutak u našoj povijesti i potpunu negaciju humanosti, kao i svih kulturnih i civilizacijskih postignuća te temeljnih moralnih vrednota čovječanstva.

U 2020. godini, kada obilježavamo 75 godina od oslobođenja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau, nažalost svjedočimo da su antisemitizam, i drugi oblici diskriminacije i govora mržnje, i dalje prisutni na europskoj i svjetskoj razini. Stoga je osobito važno sustavno educirati mlade naraštaje o patnji, ponižavanju i umorstvu milijuna nevinih žrtava te na taj način razvijati svijest o potrebi razvoja pluralističkih, demokratskih i inkluzivnih društava.

U okviru svog vanjskopolitičkog djelovanja, Hrvatska je članica Međunarodnog saveza za sjećanje na žrtve holokausta (IHRA), međuvladinog tijela osnovanog s ciljem koordinacije i suradnje država članica u aktivnostima koje se tiču obrazovanja, sjećanja te istraživanja holokausta. Zajedno s ostalim državama članicama, Hrvatska je 19. siječnja sudjelovala u donošenju ministarske deklaracije, kojom se poziva na očuvanje sjećanja na 6 milijuna Židova i ostalih žrtava nacističkog režima te prihvaća obveza za nastavak suradnje na promicanju istinitih činjenica o holokaustu, kao i borbe protiv svih oblika rasizma i diskriminacije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, 27. siječnja bit će otvorena izložba „Pravednici među narodima – Hrvatska“ autorice Branke Sömen. Izložba je pripremana u koordinaciji s memorijalnim centrom Yad Vashem, a govori o 47 od ukupno 118 hrvatskih pravednika, koji su nerijetko riskirajući vlastiti život spašavali živote Židova u vrijeme holokausta.

Obilježavanjem holokausta Hrvatska će se baviti i pod okriljem svog predsjedanja Vijećem Europske unije. Tako će u svibnju 2020. u Zagrebu i Jasenovcu biti održan seminar o holokaustu pod nazivom „Sjećanje i njegova važnost danas: 75 godina nakon holokausta“.

Obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja nacističkih logora pridružili su se i hrvatski dužnosnici. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na poziv Svjetskog židovskog kongresa sudjelovat će na komemoraciji na mjestu logora Auschwitz-Birkenau, dok je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na poziv izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina, zajedno s brojnim svjetskim čelnicima sudjelovala na komemoraciji u memorijalnom institutu Yad Vashem u Jeruzalemu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime