Kako doznaje Index, među 13 zaraženih s leta koji je 2. svibnja iz Frankfurta krenuo za Zagreb je i član posade Croatia Airlinesa.

Danas na press-konferenciji Krunoslav Capak na dva novinarska pitanja nije htio potvrditi tu informaciju, no Index je od pouzdanog izvora bliskog Croatia Airlinesu doznao da se radi o točnoj informaciji.

“S leta imamo 13 zaraženih. Među njima je 9 radnika iz Švedske te 4 putnika i njihovi kontakti. Ne mogu reći ima li među zaraženima osoblja zbog GDPR-a”, rekao je Capak.

Podsjetimo, za prvog pozitivnog s leta saznalo se 5. svibnja. Bio je to prvi pozitivni radnik tvrtke Đuro Đaković koji se vratio iz Švedske zajedno sa svojim kolegama na području Brodsko-posavske županije. Nakon njega pozitivan nalaz dobilo je još šest njegovih kolega te dvojica iz Požeško-slavonske županije koji su bili na letu.

Objavljeno je i da su među pozitivnima još četiri osobe, putnici s područja Siska (1), Zadra (1) i Pule (2).

Croatia Airlines: Mogućnost zaraze u zrakoplovu je izrazito mala

“Možemo potvrditi da je, sukladno procedurama i protokolu, za posadu Croatia Airlinesa s navedenog leta utvrđena mjera samoizolacije. I nadalje se provode sva potrebna testiranja, brinući u svakom trenutku o sigurnosti naših zaposlenih, kao i putnika.Sukladno protokolu o postupanju u kriznoj situaciji i izvanrednom događaju, svi potrebni podaci o putnicima i članovima posade na navedenom letu dostavljeni su Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 8. 5. 2020. godine.

Posada zrakoplova odmah je obaviještena o događaju te preventivno oslobođena svih letačkih dužnosti na period od 14 dana, s obavezom javljanja izabranom obiteljskom liječniku te postupanja sukladno javnozdravstvenim preporukama.

Sve mjere zaštite koje se provode od pojave pandemije i epidemije bolesti COVID-19 usklađene su s preporukama i naputcima javnozdravstvenih tijela te je tijekom leta obavezno korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi te u slučaju potrebe upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela).

Sukladno do sada provedenim istraživanjima međunarodnih zdravstvenih i regulatornih tijela, mogućnost zaraze u zrakoplovu je izrazito mala, obzirom da zrak u kabinu zrakoplova ulazi iz atmosfere te pročišćen kroz najmodernije filtere ulazi u putničku kabinu i cirkulira vertikalno (odozdo prema gore i obratno), a ne horizontalno”, odgovorili su danas na upit Indexa iz Croatia Airlinesa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime