Centralni događaj prvog dana Mediteranskog festivala knjige bila je promocija knjige “Proslava” Damira Karakaša. Okupila je možda i stotinjak posjetitelja, koji su dolazili punih ruku sa štandova renomiranih izdavača.

Karakaš je, bez dlake na jeziku, onako u svom stilu, pričao o polemikama i kontroverzama koje su rečenice iz njegova djela zadnjih dana u domaćoj književnoj sceni izazvale.

Nije nedostaJalo ni duhovitih biografskih detalja. Publika je reagirala širokim osmjesima i gromoglasnim aplauzom.

Ništa manje značajna nije bila promocija zbirke poezije mladog Splićanina Marka Pogačara. Knjiga “Zemlja Zemlja” privukla je splitsku poetsku scenu koja već godinama prati rad najprevođenijeg hrvatskog pjesnika. Veličanstven je bio i “In memoriam“ program za Jakšu Fiamenga, velikana mediteranske književnosti. Moderirala je Ingrid Poljanić, a sudjelovali su Joško Božanić i Siniša Vuković.

Zanimljiva rasprava održana je na temu “Školska knjižnica – mjesta susreta i suradnje javnih politika kulture i obrazovanja”.

No, najveseliji dio MFK bio je na maloj pozornici u dvorani Gripe, gdje je prodefiliralo na stotine osnovaca. Učili su o stripu, izrađivali sove, maštali i igrali se, no ono što je najvažnije – zavoljeli su knjige.

Prvi festivalski dan završio je u kavani “Cukarin” gdje su Splićani dobili priliku čitati svoju ili tuđu poeziju ili prozu. Otimanje za mikrofon bilo je ono što su organizatori i očekivali, jer „Petominutljetka“ iz godine u godinu okuplja sve više publike. Zato i sutra očekuju navalu posjetitelja. Dodajmo i da su ljubitelji knjiga u dvoranu Gripe stizali ne samo iz okolnih gradova, nego i iz čitave regije.

Navala na popuste, kvalitetno štivo očekuje se i idući dan.

U rasporedu je predstavljanje knjige novinara Aleksandra Holige, “Nogomet narodu”, koje će moderirati Mate Prlić, a govornici su Nikola Petković i Marko Tomaš. Promocija počinje u 17 sati.

Mjesto radnje je velika festivalska pozornica.

Ondje će se u 19 sati publici predstaviti Ivica Pezelj, autor knjige “Vatreni u Rusiji”. Drugi dan festivala zato s pravom nosi predznak – nogometni. Iz ostatka programa na glavnoj bini valja istaknuti promociju knjige “Robert Adam and Diocletian’s Palace in Split“ koju će voditi Ana Šverko i Miroslava Vučić.

U 18 sati slijedi predstavljanje romana „Put u Gonars“, autora Nikole Petkovića. Predstavljaju – Jurica Pavičić i Dragan Markovina.

U Cukarinu nas u 21 sat očekuje Marko Podrug s knjigom „Sve, samo ne romantika“. Tu goste čekaju Emir Imamović Pirke te Remi i Shot iz sastava Elemental.

Dječji program, ne treba ni naglašavati, prepun je radionica. Dok se oni druže s Duricom i maštaju, učitelji hrvatskog jezika i knjižničari pozvani su u 13 sati na susret knjižničara.

MFK je otvoren do nedjelje, 12. svibnja. Radno je vrijeme u srijedu, četvrtak i nedjelju je od 10 do 20 sati, a u petak i subotu od 10 do 21. ULAZ JE BESPLATAN na sve programe.
Detalji programa, sa skicama lokacija, mogu se pronaći na festivalskoj stranici https://mfk.hr/program/
Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime