Dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš danas je u zgradi Grada Splita ugostila brojne predstavnike medija i organizatore MFK, najvećeg dalmatinskog sajma i festivala knjige.

Ispred Zajednice nakladnika i knjižara okupljene su pozdravili Slavko Kozina i Mišo Nejašmić. Iz  Hrvatske gospodarske komore o važnosti MFK govorio je Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje, a prisutan je bio i Marko Gjeldum član organizacijskog odbora festivala.

Za pet dana, 8. svibnja, manifestacija u Split donosi preko deset tisuća naslova sniženih i do nevjerojatnih sedamdeset posto.

A da je baš sada i „pet do podne“ u čitalačkom svijetu, zna i Hrgović Tomaš.

– MFK se u prethodne dvije godine pokazao kao jako uspješan događaj. Festivalska dimenzija privlači mnogo posjetitelja, dvorana Gripe tih dana poprima novu, čarobu dimenziju. Ono što mene posebno veseli jest da festival u programu uvijek ima i lokalni dodatak. Sad su to panel rasprave o gradskim temama, o 40 godina od Mediteranskih igara, a tu je i promocija slikovnice za djecu s diskelsijom čime MFK senzibilizira društvo za posebne skupine. To je festival koji čini Split središtem knjige. Stvaraju književni svijet pod Marjanom – kazala je dogradonačelnica naglasivši da je velika čast što su organizatori odabrali upravo Split za mjesto održavanja tako značajnog festivala.

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara istaknuo je kako bi MFK u budućnosti mogao postati simbolom kulturnih manifestacija u gradu.

– Na MFK dolaze gotovo svi hrvatski nakladnici. To je jako važno i za Split i za regiju – složio se Kozina koji vjeruje da festival čeka još sjajnija budućnost. Ističe da je već sada jasno kako će ogromni popusti i besplatan ulaz zasigurno privući pažnju.

-Cijeli program posložen po danima može se naći na web stranici MFK – poručio je Kozina naglasivši koliko su radionice festivala tu da poprave crnu sliku statistike čitalačkih navika u Hrvatskoj. Tridesetak radionica osmišljeno je da potiče razmišljanje i kreativnost kod djece. Organizatori su ovim putem pozvali učitelje i pedagoge da na web stranici festivala na vrijeme rezerviraju mjesta.

Mišo Nejašmić naglasio je da ljudi sada ne moraju ići do Zagreba kako bi vidjeli more knjiga.

– Ispunjava se naša želja da u Split dovedemo manifestaciju koja će stvarati kulturni obrazac. To nije samo sajam knjiga, već festival gdje će publika imati priliku iz prve ruke ostvariti komunikaciju s ljudima koji žive od knjige, doživjeti taj svijet – kazao je Nejašmić i izdvojio najzanimljivije crtice programa:

Očekuje nas i promocija romana koji se zadnjih dana prometnuo u najvruću kulturnu temu i neželjeni društveni spektakl. „Proslava“ – autora Damira Karakaša.

„Hrvatsku kuharicu“ Mate Jankovića predstavit će Ivan Pažanin i Tea Mamut (OŠ Kolač), očekuje nas i „Nogometni dan“ gdje nam u goste dolazi Aleksandar Holiga, koji sat kasnije i Ivica Pezelj s knjigom o Vatrenima u Rusiji, bit će tu najcjenjeniji i najprevođeniji hrvatski pjesnik – Splićanin Marko Pogačar. Svoju stotu (od 102) knjige promovirat će Pavao Pavličić.

Fascinantan broj od 65 programskih aktivnosti festivala čine promocije najnovijih hitova u domaćem književnom svijetu, panel rasprave o aktualnim temama i bogat večernji kulturno-zabavni program u “Cukarinu”. Tu nas očekuju večeri stand up komedije, čitanje poezije i proze, predstavljanje YouTube kanala Jurice Galića Juke. Ipak, valja izdvojiti promociju biografije grupe Elemental „Sve, samo ne romantika“, Marka Podruga. Knjigu će predstaviti i Shot (čita se Šaat) i Remi!

Od programa panela izdvajamo diskusiju na temu MIS 1979, s posebnim fokusom na sudbinu centra Koteks i modernizacijskog zamaha kojega je vrhunac bila ta, najveća sportska manifestacija ikada održana u Dalmaciji, prije točno 40 godina.

Stripovi „Divljaci“ i „Ljeto“ nastali iz plodne suradnje Danijela Žeželja i Olje Savičević Ivančević po prvi put će biti predstavljeni u Splitu.

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Sve informacije i detaljni program MFK-a s rasporedom radionica dostupni su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala te na Instagramu.

Mediteranski festival knjige organizira se uz potporu brojnih partnera kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Sveučilište u Splitu, Studentski centar Split, Javna ustanova Športski objekti Split, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Slobodna Dalmacija, Europlakat, Mandis, Hrvatska pošta, Laško, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime