Crnohumorna drama Balon Mate Matišića dolazi na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u izvedbi glumaca Alena Liverića, Davor Jureška, Žane Bumber i Petre Težak, a u režiji Zorana Mužića. Kombinacija razornog humora i crnila na granici morbidnosti, tipična za opus jednog od naših najboljih i najuspješnijih dramatičara, obilježje je Balona kojeg će ansambl HNK Zadar u Splitu izvesti u srijedu 14. studenog s početkom u 19:30h.

Maštoviti zaplet drame slijedi dvije priče različitih žanrova s istim glumcima koji se, zavisno o pripovjedačevoj perspektivi, brzo  izmjenjuju u različitim ulogama. Priča o ženi koja nakon pogibije sina odluta u prostore samoće isprepleće se s onom o glumcu koji, prerušen u svećenika, treba razotkriti zlodjela opasnog mafijaša. Vješto balansirajući na granici između stvarnosti i iluzije, Matišić u Balonu, kao i u drugim svojim dramama nastalim u zadnjih dvadesetak godina, ostvaruje začudan spoj emotivnog, društveno-kritičkog i crnohumornog dovodeći u pitanje i samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakvih ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište žanrovi su koji se izmenjuju u predstavi stvarajući istovremeno koherentno kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju kako za glavnu junakinju tako i za kazalište samo.

Osim redatelja Zorana Mužića autorski tim predstave čine scenograf John Čolak, kostimografkinja Najda Bauk te sam autor drame Mate Matišić koji je skladao scensku glazbu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime