Matijević (SDP) komentirao stanje na Žnjanu: “Dobro je da ova gradska vlast broji posljednje dane”

"Umjesto da Grad Split zatraži da konačno preuzme upravljanje pomorskim dobrom na svom području, gradska se vlast i dalje uzda u milost Županije i države" - kaže Matijević


Davor Matijević

Davor Matijević, tajnik SDP-a Split, komentirao je trenutnu situaciju sa Žnjanskim platoom. Njegovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:


“Žnjan i dalje sliči na prašnjavu pustopoljinu nekoliko mjeseci prije kraja mandata HDZ-ove gradske vlasti, bez obzira na ranija obećanja i grandiozne najave. Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru tek je sad donijela Vlada RH, iako je to bilo najavljeno iz Grada Splita još za siječanj prošle godine. Toliko o HDZ-ovoj tzv. vertikali vlasti i ugledu koji sadašnja garnitura iz Banovine ima u Banskim dvorima. Umjesto da Grad Split zatraži da konačno preuzme upravljanje pomorskim dobrom na svom području, gradska se vlast i dalje uzda u milost Županije i države.

Sporo postupanje države zakompliciralo je ionako kompliciranu situaciju na Žnjanu mogućim pokretanjem upravnog spora, zbog toga što se Županija u međuvremenu zaplela u predradnjama postupka za dodjelu koncesije za jedan dio Žnjana na zahtjev jednog poduzetnika. Više od svega pak brine to što u aktualnom postupku davanja koncesije nije jasno na koji način će se osigurati izgradnja nekomercijalnih sadržaja i posebno izvedbu zelenih površina na Žnjanu, s obzirom na vrlo široko definiranu faznu izgradnju.

Dobro je da ova gradska vlast broji posljednje dane, s obzirom na to da bi provedba ugovora o koncesiji ukoliko Grad Split postane koncesionar, s obzirom na loša i traljava iskustva s tržnicama, bila iznimno riskantna sa sadašnjom ekipom u Banovini. Naime, koncesionar ima mogućnost sklapati ugovore o obavljanju sporednih djelatnosti – ugostiteljsko – trgovačke i sportsko – rekreacijske djelatnosti s trećim osobama, ali i prijenosa cijele koncesije na treću osobu. Najgore rješenje bilo bi da se izgrade isključivo ugostiteljski objekti, a da javni prostor ostane gotovo isti kakav je sad.

Na žalost, Žnjan se još uvijek koristi po sistemu “ošini po prašini” a poduzete radnje ne ukazuju na skori pomak nabolje, ako se bude radilo kao do sada” – stoji u priopćenju SDP-ovca.

Moja reakcija na članak je...
Vau
19
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
1
Grrr
2
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime