Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

"Maslina je neobrana, a ja – neispavan": Maslinari su posebna bića – spoj filozofa, pjesnika, meteorologa, mehaničara i profesionalnih gunđala

Maslinarstvo nije posao. To je poziv. I to onaj koji dolazi rano ujutro, dok je još mrak, a baterija na glavi svijetli kao da si u rudniku, a ne u masliniku
MARIJA PARO / Foto: Darko Veršić & Marija Paro14. listopada 2025. 01:48
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

„Maslina je neobrana, a ja – neispavan.“ Tako bi mogao započeti dnevnik svakog poštenog maslinara u sezoni berbe. Dok ostatak svijeta u jesen razmišlja o bundevama, dekicama, drvima, vatrici i toploj čokoladi, maslinar razmišlja o tome je li ova grana stvarno još od lani ili ga je opet maslina „zamantala“.

Maslinarstvo nije posao. To je poziv.
I to onaj koji dolazi rano ujutro, dok je još mrak, a baterija na glavi svijetli kao da si u rudniku, a ne u masliniku.

Maslinari su posebna bića – spoj filozofa, pjesnika, meteorologa, mehaničara i profesionalnih gunđala. Znaju točno kad će pasti kiša, ali nikad ne znaju gdje su ostavili alat. Imaju tri vrste bolova: onaj u leđima, onaj u križima i onaj u duši, kad vide cijenu litre ulja.

Kažu da svaka maslina ima svoju osobnost. Ima onih poslušnih koje ti plodove nude kao da te vole, i onih tvrdoglavih, za koje si siguran da su prošle tečaj pasivne agresije.

A najveći misterij maslinarstva? Kako uvijek na kraju ispadne da si za pomoć u berbi „zvao previše ljudi“, ali te svejedno boli svaki mišić za koji nisi znao ni da postoji. Jer nitko to ne zna kao ti i nitko to ne može dobro napraviti ako nisi sveprisutan i ako ne daješ trostruko više od ostalih. Zvuči čudno, ali je tako… 

I taman kad pomisliš da je gotovo, da si pobrao zadnju granu, pojavi se još jedna – kao da je maslina narasla iz inata. A ti, umjesto da baciš grabljice i odeš doma, samo uzdahneš, nasmiješ se u sebi i kažeš: „Ajde, još ovu pa ću doma, majke mi.“

maslina1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Ulje kao smisao života

Bez maslinova ulja, kaže autorica, život ne bi imao smisla. Sve ono povrće koje se svakodnevno jede ne bi imalo pravi okus bez dobrog maslinovog ulja. Dobro ulje svaku salatu pretvara u rapsodiju na pjatu, dok loše poništi sav trud oko organskog vrtlarenja.

Iako nema osobnog iskustva u uzgoju, osim jedne masline u pitaru – poklonjene od prijatelja Slavka – autorica je pitala onoga koji to dobro zna: Marina Kanajeta, permakulturnog dizajnera, filozofa i maslinara. On objašnjava kako doći do vrhunskog maslinovog ulja i može li se to postići uz organsko vrtlarenje.

Marin Kanajet

Ekološko maslinarstvo – moguće i potrebno

Iz Marina, kao i iz svakog strastvenog maslinara, krene bujica savjeta.
„Nema dobrog razloga da se maslina ne uzgaja ekološki,“ kaže on. Ako i preskočimo glavni razlog – želju da jedemo najzdraviju hranu, bez tragova pesticida i otrova – maslina je biljka koja je iznimno izdržljiva i otporna. Da nije, ne bismo imali masline stare preko 1700 godina u Lunu ni kaštelansku mastrinku staru više od 1500 godina.

Ono što želimo od masline jest bogat i zdrav plod kako bismo imali što više kvalitetnog ulja.
Maslini treba dosta sunca i prozračnosti, što se postiže pravilnom rezidbom. Kaže se da bi kroz krošnju dobro orezane masline trebala moći proletjeti ptica, i to je točno. Ipak, ne smije se pretjerati – jer iako voli sunce na listu, pretjerana izloženost kore može dovesti do opeklina.

Dobrom rezidbom uklanjamo opasnost od gljivičnih oboljenja, poput paunova oka, i smanjujemo potrebu za kemijskim preparatima.
Protiv maslinine muhe, najvećeg neprijatelja, može se boriti ekološki – postavljanjem mamaca i klopki, koje se mogu i sami izraditi od boca s tekućinom koja privlači muhe. Koristi se i otopina gline koja ostavlja zaštitni sloj na plodu, otežavajući muhi prepoznavanje.

Ako se ipak koristi neki preparat iz poljoprivredne apoteke, obavezno neka bude ekološki i neka se pažljivo poštuju upute. Marin upozorava i na bakar – iako ne šteti maslini, može naštetiti korisnim kukcima i mikroorganizmima tla, koji su saveznici svakog maslinara.

Maslina ima plitak korijen, pa ga ne treba uništavati oranjem ili frezanjem. Dovoljna je košnja, a pokošenu travu treba ostaviti u masliniku jer zadržava vlagu i hrani tlo.

U masliniku vrijedi saditi i druge vrste koje pomažu u zaštiti. Žižula privlači predatore maslinine muhe, a buhač – biljka s prirodnim insekticidom piretrinom – odbija neželjene goste. Na rubovima je korisno saditi ružmarin, lavandu i smilje, a između stabala bob, koji obogaćuje tlo dušikom. Na kraju sezone bob ne treba čupati, nego ga ostaviti ispod stabla.

Maslina kao simbol povezanosti

Na kraju razgovora, autorica se prisjeća riječi Darka Veršića, strojara, planinara i maslinara, zaljubljenika u prirodu, lijepu riječ i fotografiju:

„Za mene je maslina super primjer odnosa lokalnog i globalnog. Svojim korijenjem čvrsto je zagrljena s tlom, a u isto je vrijeme njezina krošnja obasjana suncem, istim onim suncem koje grije i Dalmaciju, i Kaliforniju, i Australiju, i di god ti duša želi i dopire.“

Maslina je, dakle, više od stabla. Ona je veza zemlje i neba, lokalnog i svjetskog, prošlosti i budućnosti.
I dok maslinar možda nije naspavan, njegova je maslina – uvijek budna.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
71
Haha
1
Nice
11
What?
2
Laž
0
Sad
2
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.