Kraj zime i buđenje proljeća idealno je vrijeme da se krene u prirodu po košaricu čistog zdravlja, košaricu punu različitih jestivih divljakuša, prepunih zdravih nutrijenata, a usput, dodatno, kroz šetnju okolnim šumama i livadama, udišemo Mycobacterium vaccae koja nam podiže serotonin, hormon sreće. Pa dok se ne priključite nekoj od udruga koje organiziraju radionice prepoznavanja divljeg bilja, malo se educirajte, istražujte, čitajte, jednom riječju, pripremite se za taj korak.
U početku samo promatrajte, uočavajte razlike u obliku lišća, poslije u obliku cvijeta. Usporedo s time promatrajte na kakvom terenu rastu. Meni je, recimo, maslačak, zadavao veliki problem, a kad sam to rekla Mirjani Roso, članici Botaničke sekcije našeg PK Gojzerice, mrtva hladna mi je rekla: „Kako to ne znaš? Maslačak je najlakše prepoznati.“
Tako mi je, i ne znajući, ubila ono tek naraslo samopouzdanje. I zato sam odlučila savladati taj nesretni maslačak. Za početak sam ga sa jedne radionice donijela kući zajedno s korijenom i posadila u vrt. I proučavala ga i promatrala. K'o da je neko deveto svjetsko čudo.
I sad ja, ljudi moji, ne mogu doć' sebi da mi je jedan obični maslačak bio problem. A bio je. Danas više nije, ali je maslačak za mene ostao sinonim za traumu, odnosno traumicu, zbog nečega što jedino, baš jedino ja u svom okruženju nikako ne razumijem, i svi se čude kako ne razumijem, što me dodatno traumatizira, jer svi razumiju osim mene. Zato, kad je meni nešto ne objašnjivo, kažem u sebi: „Mili Bože, zar opet maslačak?.“
Pa evo, listanje, guglanje i hodanje sa znalcima dovelo me do sigurnog prepoznavanja čuvenog maslačka, koji je kompletno ljekovit, pa sad jedva čekam vidjeti facu gorespomenute, kad joj budem pokazivala maslačak… a vi slobodno zapišite:
Sad znam, maslačak se prepoznaje po nekoliko karakterističnih osobina:
- Oblik: Listovi su duguljasti, uski, s duboko usječenim režnjevima. Mogu biti do 30 cm dugi, a širina im varira. Obično su nepravilno urezani i zupčasti. Podsjećaju na harpun, pomoću kojega se love ribe koje ćemo poslužiti uz salatu od maslačka, što iznimno obogaćuje ručak i upotpunjuje okus maslačka. Da sam pitala svog prijatelja Ivana Škaricu, on bi sigurno rekao da je i pola kila janjetine izvrstan dodatak maslačku, ali ga nisam pitala. Da ga ne uznemiravam tom neviđenom kombinacijom.
- Boja: Lišće maslačka obično je tamnozeleno, a s donje strane može biti malo svjetlije ili imati dlačice.
- Rast: Listovi maslačka rastu direktno iz korijena i formiraju rozetu, tj. grupu listova koja izlazi iz jedne točke na tlu.
- Cvijet je isključivo žute boje i raste iz središta rozete, a stabljika koja nosi cvijet nema lišća i šuplja je.
Ovo su najvažniji pokazatelji koje možete koristiti za prepoznavanje maslačka. Nadam se da vama sve navedeno pomaže. Meni je pomoglo tek kad sam maslačak spojila s harpunom i ribom, diglo mi energiju, prokrvilo mozak, shvatila i zapamtila.
Čuvena Maria Treben u svojoj knjizi „Zdravlje iz Božje ljekarne“ preporučuje svima koji boluju od upale jetre (snažna probadajuća bol sve do ispod desne lopatice) da svaki dan pojedu 5-6 svježih stabljika maslačka, i to dok je u cvatnji.
Ponavljam, maslačak je kompletno ljekovit, ukusan. I ne mora se baš spajat s ribom. Ali s harpunom mora.