Donedavno, svih ovih godina, čudili smo se i u polunevjerici vrtjeli glavama kada bi debelo u posezoni dragi turisti (gotovo isključivo iz Azije) pohodili našu obalu, uživali u “babljem ljetu”, a dobar dio njih je uskraćivao sebi blagotvorne zrake mekog listopadskog sunca noseći – maskice!

Retrospektivno su neke stvari jasnije, disciplinirani dalekoistočnjaci puno su ranije od nas Europljana imali neugodna iskustva s raznim vrstama zaraza i epidemija pa su tako gotovo bespogovorno prihvatili nužnost nošenja maski. Kod nas (ali nije to ekskluzivitet Hrvatske, sporadične pobune protiv maski danas su aktualne bilo gdje u “razvijenom” svijetu) se pak običaj nošenja maski preko lica teško ukorijenio. Bilo je lutanja i s vrha, pogotovo početkom pandemije koronavirusa. Nacionalni stožer tako, sjetimo se, u ona prva tri mjeseca (od ožujka do svibnja) nije propisao obaveznost nošenja maskica pa su se nerijetko događale situacije da bi pojedini trgovci ili vlasnici poslovnih prostora odbijali primiti klijente bez maskica, iako to u najgorim momentima krize nije bilo propisano. No, danas jest, nema ulazaka u zatvorene prostore bez te vrste zaštite…

“Nema straha za narod koji jednokratne maske može koristiti tri mjeseca”

Što nas je pak uvelo u jednu sasvim novu praksu, zbog koje šale već odavno kruže društvenim mrežama: jedna od njih kaže kako “nema straha za narod koji jednokratne maske može koristiti tri mjeseca”. Naravno, svi znamo o čemu je riječ. Jer svakome se dogodilo da zaboravi ponijeti maskicu, a eto sjetio se da mora svratiti u kvartovski dućan ili ljekarnu. I što je lijek protiv toga? Opremiti se maskicama na strateškim mjestima: okačene za retrovizore u automobilu, po džepovima hlača, u torbama, novčanicima… čekaju trenutak kada će nam zatrebati. A ako imamo kakav obimniji plan, posjetiti nekoliko lokacija (štajaznam, šalter državne službe, onda do banke ili trgovine, a na kraju kava s prijateljima), još u ovim vrućim ljetnim mjesecima kada nedostaje mjesta za držanje tih maski, sasvim će dobro poslužiti – lakat! Da, svi smo ih vidjeli, popularne “laktaroše” u šetnji gradom…

Jer, i to je svima jasno, pa nećemo valjda koristiti jednokratne maskice (makar ni one višekratne nisu predviđene za ovakvo “korištenje”) jednom?! Tko bi ih toliko pribavio, tko bi nosio cijele pakete, da ih sad bacamo nakon izlaska iz trgovine, a potom stavljamo frišku za ulazak u trafiku?! Međutim, takvim postupanjem, ako je već nošenje maskica obavezno i (ipak) dokazano smanjuje mogućnost zaraze, postavlja se pitanje – čemu sve to? Nošenjem oko lakta, korištenjem tjednima jedne te iste maske, ne samo da NE koristi što se tiče korone, nego se potencijalno izlažete(mo) raznim drugim zarazama…

Nemoguće do splitskih epidemiologa

Stručno mišljenje oko ovog praktičnog problema pokušali smo potražiti među splitskim infektolozima. Uzalud, vjerojatno su naši marni epidemiolozi prezauzeti suzbijanjem zaraze pa nam se danima nitko nije javljao kako bi prodiskutirali o ovakvoj navadi naših sugrađana pa i šire. Međutim, prof. Branko Kolarić, epidemiolog i član vladina Znanstvenog savjeta te izvanredni profesor na Katedri za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, pokazao je puno više razumijevanja za problematiku te nas uputio na kolegu čija je uža specijalnost upravo zaštitna oprema za Covid-19. Stav dr. sc. Bruna Cvetkovića iz Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar prenosimo u cijelosti jer je u njegovom odgovoru sve rečeno.

“Kirurške maskice za jednokratnu upotrebu su kako i njihovo ime kaže samo za jednokratnu upotrebu te bi se nakon korištenja trebale baciti. Kada se maskica jednom stavi na lice ne bi se smjela više dirati i namještati do trenutka kada je se skida s lica i odbacuje u otpad. Višekratno korištenje ovih maskica nije preporučljivo.Maskice koje su za višekratnu upotrebu (platnene maskica) se također ne bi trebale dirati niti namještati jednom kada se stave na lice. Pojam višekratna znači da kada nakon korištenja maskicu skinete stavljate je u pranje. Višekratno korištenje ovih maskica je moguće, ali bi to svakako trebalo biti nakon pranja.

Zadržavanje raznih mikroorganizama

Maskice nikako nije preporučljivo opetovano skidati i stavljati ili kao što ste rekli nositi oko lakta, ruke, na retrovizoru u automobilu, u džepu, u torbicama, odlagati (privremeno) po stolovima i drugim površinama itd. Ako već postoji namjera maskicu za višekratno korištenje skidati i ponovno stavljati na lice, tada bi bilo preporučljivo za istu imati pripremljenu čistu vrećicu ili malu posudicu u kojoj ćete maskicu čuvati do ponovnog stavljanja na lice.

Maskice su svakako učinkovite kod sprečavanja širenja respiratornih zaraznih bolesti, ali u slučajevima kada se koriste na ispravan način. Kada maskice ne koristimo na ispravan način tada one same mogu postati pogodna podloga za zadržavanje raznih mikroorganizama na sebi. Može se postaviti pitanje da li bi s papirnatom maramicom s kojom ste obrisali stol u kafiću, odmah potom obrisali i svoje lice ili se obrisali oko usta, a svjedoci smo kako ljudi upravo maskice odlažu po stolovima u kafićima i nakon toga ih ponovno stavljaju na svoje lice. Svakako pretpostavljam da bi se na takvim maskicama moglo pronaći raznih mikroorganizama.”


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime