MASAKR NA PERUČKOM JEZERU Na posebno brutalan način uništena cijela kolonija zaštićenih pčelarica

Uz Peručko jezero se nalazila druga po redu najveća hrvatska kolonija ptica pčelarica, koje je netko iz čiste obijesti odlučio uništiti

Zagrebački fotograf Miroslav Marić koji se bavi fotografijom divljeg života Hrvatske, sinoć je na svojoj Facebook stranici objavio vijest koja je razbjesnila mnoge hrvatske građane. Naime, uz Peručko jezero se nalazila druga po redu najveća hrvatska kolonija ptica pčelarica, koje je netko iz čiste obijesti odlučio uništiti. Netko je tijekom zadnjih dana kamenjem zatvorio 35 rupa u kojima se ptice gnijezde, što je dovelo do njihove polagane i bolne smrti.


Ove ptice se kao što im ime govori, najčešće hrane kukcima, među njima i medonosnim pčelama, što često zna naljutiti pčelare, ali sigurno nije dovoljan razlog za ovako brutalno brisanje cijele jedne ptičje kolonije. Pčelarice su i jedna od strogo zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj, pa je fotograf cijeli slučaj prijavio policiji. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Tužna vijest! Ovaj tjedan je uništeno gnjezdilište možda 2. po veličini HR kolonije pčelarica koja se nalazi uz Peručko jezero. Neodgovoran pojedinac ili pojedinci su kamenjem namjerno zatrpali rupe (utisnuli veći kamen u otvor svake rupe) u kojima se gnijezde ptice. Brojne ptice u rupama su se mučile i naposlijetku uginule. Na istom mjestu sam bio prije 5 dana i bile su sve žive i vesele u fazi gnježđenja. Pratim tu koloniju već 3 godine i od cca 4-5 parova narasla je puno, sve dok ju nisu ovaj tjedan uništili. Tužan sam, jedna iznemogla ptica, jedina živa iz gnijezda mi je uginula danas ujutro u ruci, osjetio sam njenu toplinu i kad srce prestane kucati…….. Danas ujutro sam to sve pronašao i odmah sve prijavio policiji i DZZP-u. Uviđaj je obavljen. Postoji osnovana sumnja da je nedjelo učinio lokalni pčelar-lovac. Pa onako, samo edukacije radi, osim što su zaštičena vrsta i uz to što su im svega 10% ulova pčele, pčelarice puno više vole krupnije kukce, npr. stršljene koji su veliki neprijatelji pčela. U prilogu 2 tužne slike od danas i jedna onakva kakvu bi voljeli da svi imamo, živu i slobodnu……….. Hvala na pažnji.

 

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/miroslavphotography/posts/823900504452705″ bottom=”30″]


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0