Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako će pojačane epidemiološke mjere, na temelju prijedloga lokalnih stožera, biti uvedene u Zadarskoj, Bodsko-posavskoj, Dubrovačko- neretvanskoj i Međimurskoj županiji a u pripremi su i za Varaždinsku.

Kazao je kako Nacionalni stožer uvažava specifičnosti na terenu, a mjere se uglavnom odnose na ograničavanju prisutnosti na svadbenim svečanostima i sprovodima do 50 osoba, na privatnim druženjima na 20, na pojačanu obveza pridržavanja mjera kod priredbi i drugih okupljanja, na misama i izložbama.

Božinović jer ocijenio da je donošenje odluka na temelju lokalnih stožera najbolji put u suzbijanju epidemije.

“Nitko danas ne razmišlja o onakvom zatvaranju kakvo je bilo. Rekli smo da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno dok to daje rezultate. Mislim da je to najracionalniji pristup jer nikom nije u interesu da se neka gospodarska ili socijalna aktivnost zaustavi, ali svi moraju poštivati mjere”, naglasio je.

HZJZ je donio preporuke za gotovo sve aktivnosti i kada bi se svi toga držali sigurno danas ne bi govorili o tako velikom broju oboljelih, podsjetio je.

“Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se cijelo vrijeme držali preporuka i mjera i koji su uspjeli sačuvati u pojedinim sredinama povoljnu epidemiološku situaciju. Tim putem ćemo nastaviti i dalje”, kazao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je da se kod razmatranje situacije oko koronavirusa ne može gledati samo na brojke.

“Veći brojevi dugoročno predstavljaju veći rizik, međutim, većina pozitivnih nisu sa simptomima. Od aktivnih trenutno je hospitalizirano 7-8 posto sa srednje teškim i težim kliničkim slikama. 0,4 posto aktivnih je na respiratoru, nekih 10 posto ima težu sliku, ali nisu na respiratoru. U tom kontekstu se ne događa nešto dramatično”, dodala je Markotić.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožer CZ izvješteno je i kako se trenutno u Hrvatskoj oko 100 stranih državljana liječe ili je u izolaciji zbog Cvida-19.

Prema podatcima Europskog centra za prevenciju bolesti, od 1. srpnja države su prijavile 320 osoba koje su se vratile iz Hrvatske i bile pozitivne.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime