MARKOTIĆ O NOVOM SOJU KORONAVIRUSA: “Još uvijek se sve uzima s rezervom”

"Pitanje je koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva" - rekla je


U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju 206 više nego jučer. Od 2956 pacijenata su na respiratoru 294 pacijenta, 33 novih u odnosu na jučer.


Preminulo je 80 osoba. 76,4 je prosjčena dob, 9 je imalo jedan komorbiditet, svi ostali su imali više komorbiditeta. Imamo smrt osobe 1986.  godište kod njega bila u pitanju zlouporaba droga.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 195728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3257 preminulo, ukupno se oporavilo 176 366 osoba od toga 3208 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 50 799 osoba.

Do danas je ukupno testirano 955 225 osoba, od toga 4 614 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 16,64 posto, prosječna dob je 44 godine. Postotak pozitivnih u sveukuopnom testiranju je 27 posto. I dulje vrijeme je stabilan.

Markotić govori o novom soju

“Nema još previše informacija dostupnih. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti, posotji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir. Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mjutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa, to brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do  toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno. Čini se da je kod ovog tipa virus Ro puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom, piše Index.Drugi dio je značajan a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bimogla utjecati na imunološki sustav. Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatni pogoršava bolest. Pokušava se zaključiti zašto se to događa.

Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, sa duljim boravkom virusa u orghanizamu postoji mogućnost da virus razvija određen promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira u organizamu. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa.

Pitanje je koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva. Zasad nema podataka da bi mogli”, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime