Markotić: Nadam se da će se veći dio cijepiti u četiri do pet mjeseci

"Vidjeli ste da se javljaju pojedine reakcije i to je uobičajena stvar kod primjene lijekova ili cjepiva"


O cijepljenju i cjepivima za Dnevnik HTV-a govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ profesorica Alemka Markotić.


Na pitanje kakvu dinamiku cijepljenja možemo očekivati kad ono počne i kada će na red doći većina građana koji ne pripadaju prioritetnim skupinama prof. Markotić je rekla da će prvo cijepljenje s manjim brojem doza trebalo dogoditi prije kraja ove godine.

‘Iza toga slijede kvote koje bi trebale već biti dogovorene već na razini EU i u jednom trenutku bi u svim zemljama u isto vrijeme početi cijepljenje. Još uvijek se vode razgovori na razini EK pokušava se na osnovi toga što farmaceutske kompanije mogu isporučiti napraviti pošten raspored i distribucija cjepiva po zemljama’, rekla je Markotić za HRT.

‘Prvo će to biti ugrožene populacije, stariji ljudi, potom zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi. Iza toga u odnosu na dinamiku koje farmaceutske kompanije moći pratiti cjepiva će dobivati svi ostali. Iskreno se nadamo da će to biti čim prije i da će u nekih četiri do pet mjeseci veći dio će se moći cijepiti, ali to ne mogu reći sa sigurnošću, kao ni itko drugi’, dodala je.

‘Svi računamo na svjesnost i savjesnost zdravstvenih radnika koji su u epidemiji dali puno toga dobrog u sprječavanju širenja zaraze u borbi za svaki život pacijenta vjerujem da će veliki broj zdravstvenih djelatnika krenuti u smjeru cijepljenja’, rekla je Markotić na pitanje koliki interes za cijepljenje očekuje ponajprije među zdravstvenim radnicima koji prvi dolaze na red.

Tko se sve neće moći cijepiti? Što sve može biti kontraindikacija?‘Nema neki veliki popis kontraindikacija. Još čekamo odobrenje od EMA-e da bi bilo jasno što bi to trebalo biti. To bi uglavnom trebale biti osobe koje su alergične na neki od sastojaka cjepiva. Prva dva cjepiva koja dolaze bazirana na glasničkoj RNA nemaju neke posebne sastojke na koje bi veliki broj ljudi trebao biti alergičan. Vidjeli ste da se javljaju pojedine reakcije i to je uobičajena stvar kod primjene lijekova ili cjepiva. Bit će upozorene osobe koje se cijepe od zdravstvenih djelatnika na što se moraju paziti’, rekla je Markotić.

Na pitanje koliko bi trebala trajati zaštita od koronavirusa rekla je da je to teško.

‘Za sada se čini da ta zaštita traje oko 6 mjeseci. Dulja istraživanja nisu se mogla provesti. Nadamo se da će to biti i duže, s obzirom na to da se ide na docjepljivanje, odnosno drugo cijepljenje’, rekla je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime