Rasprava o imenovanju Ive Uglešića za ravnatelja Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje “Zlatna vrata” razbuktala je strasti u splitskoj gradskoj vijećnici.

Oporba je najavila da neće podržati Uglešića, ali isto su napravili HNS, HSLS i Martin Pauk.

Posebnu pozornost izazvao je govor MOST-ovog Josipa Markotića.

– Ne sjećam se ovakve reakcije, histerije, kad je gospođa Visković političkom odlukom bila imenovana na mjesto ravnateljice.

Nemojmo samo glumiti Alisu u zemlji čudesa i pretvarati se kako je na to mjesto izabrana jedino i isključivo na temelju stručnih kriterija i kompetencija.

Itekako je pri njezinu odabiru utjecao vrlo jasan i konkretan njezin politički predznak. Kao što je sasvim jasno da je kandidatura gospodina Uglešića, osim što zadovoljava formalne uvjete natječaja, također snažnog političkog predznaka.

I to će tako biti sve dok kako sam već rekao u prethodnoj raspravi – politika odlučuje o ovim pitanjima…

Haranga koja traje već mjesec i pol dana zbog najave kandidature osobe koja nije po volji samoprozvanim kulturnim arbitrima otkriva licemjerje i dvostruke kriterije tih istih arbitara: naime, ignoriraju stručnost, kompetencije i obrazovanje jednog kandidata reducirajući ga na stranku, a onda se licemjerno čude kad se njihovog miljenika — u konkretnom slučaju miljenicu — promatra kroz njezin političko-ideološki aktivizam.

Nikako ne podržavam način na koji vladajući guraju kandidaturu “svog čovjeka”, ali još manje podržavam, štoviše smatram puno podmuklijim i opasnijim, način na koji se osporava legitimno pravo bilo kojoj osobi da se kandidira, kao i način na koji se osporava legitimno izabranoj vlasti da u skladu sa zakonom imenuje osobe za koje smatra da će dobro obnašati određene funkcije, premda se ja i ne slagao s takvim odlukama i s takvim izborom – kazao je Markotić.