Sani Mardešić (Pametno) kazao je da se sa sanacijom krenulo prekasno i da možemo raspravljati jesu li glavni krivac za stanje klimatske promjene ili Javna ustanova.

– Što dalje je najvažnije pitanje. Zašto bi vjerovati da ljudi koji su nas doveli u ovu situaciju mogu provesti sanaciju i pošumljavanje. Marjan je kao Hajduk, smije ga voditi samo onaj tko ga voli. Kosorić je vegetirao na svojoj funkciji, Koharević je minorizirao probleme, a Grubšić je u sukobu s gradskom upravom. Zapošljavali se po babi i stričevima. Kako će takva JU promijeniti situaciju koju je sama proizvela? G. Ruščić je javno rekao da JU ne radi svoj posao. Sječa će se puno bolje odraditi nego planiranje nečega novoga.

Novi planirani datum kraja prve faze sanacije je 15. svibnja. Kladim se u vijećnički honorar da to neće biti tako. Sada stižu vrlo zahtjevne drage. Datum se pomiče već 3 puta, a znamo da će se opet micati.

Spominju se traktorske vlake. Ovo što je odrađeno su staze gdje su samo posječena stabla. Da su bile traktorske vlake, bilo bi uništeno tlo. Sada je to odrađeno puno bolje.

U vrijeme klimatskih promjena, dopuštano da nam se zelenilo osuši. Dopuštamo da nam propadne 20 tisuća stabala na Marjanu, od čega 10 tisuća nebrigom Grada. Da smo lani krenuli sa sanacijom, spasili bi 10 tisuća stabala. Moramo mijenjati aktualni način rada.

Natalija Bazina Tafra (Pametno) pitala je vezano uz nova sredstva koja se trebaju pokriti novopredviđeni troškovi sanacije odakle se misle pokriti novi troškovi.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) kazala je da u Splitu ništa ne može krenuti ranije.

– Svi smo imali razna tehnička rješenja. Ovdje je vrlo teško kazati da smo pogriješili. Zamislite da se netko usudio prije otpilati 3 stabla? Postoje procedure. Želim pohvaliti Ružića i njegov operativni plan koji se provodi na Marjanu.
Ante Čikotić (MOST) kazao je da djelatinci Čistoće za vrijeme Ultre u 3 dana očiste 70 tona otpada.
– Sahara prelazi Mediteran i Split sutrašnice će trebati veliku pomoć stabala. Polovica svjetske populacije živi u gradovima i sami gradovi su oko 3 stupnja topliji od okolice. U ekološkoj bilanci imamo 10 tisuća stabala manje i moramo sljedećih 10 godina zasaditi jedan novi Marjan, ne samo na Marjanu nego cijelom gradu Splitu. Po uzoru Vrgorca i Varaždina, gdje je obavljeno mapiranje, trebali bi pošumiti cijeli grad. Neka se nadmećemo tko će više stabala posaditi po Splitu. Očito je da će vrućine biti sve veće. Trebamo napraviti odmak od dosadašnjeg razmišljanja i betonizacije, zelenilo nam produžava životni vijek.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime