Loša komunikacija jedan je od češćih razloga za prekid veze: Gledanje filmova pomaže!

Gledanje i rasprava o filmovima koji prikazuju romantičnu vezu smanjila je stopu razvoda, pokazalo je to istraživanje provedeno na 174 para. Za bolju komunikaciju u vezi dobre su i kratke TV emisije

Jedan od glavnih problema koji uništava romantične veze je loša komunikacija – posebno kada bi tema razgovora trebala biti sama veza i problemi u njoj. Ako oba partnera izbjegavaju međusobno dijeliti svoje emocije i ono što ih zabrinjava, gotovo je nemoguće pronaći rješenja koja bi ih mogla zbližiti i stvoriti čvršću povezanost, pišu 24 sata.


Istina je da ovakva vrsta otvorene, često ranjive, komunikacije može biti teška, postoje načini da je učinite manje zastrašujućom. Zapravo, postoji jedan vrlo jednostavan način.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu ‘Journal of Contextual Behavioral Science’ to je zajedničko gledanje TV emisija i filmova, i razgovaranje o njima. Psiholozi su promatrali 174 para kako bi vidjeli koliko su određene aktivnosti učinkovite u poboljšanju njihovih odnosa. Podijelili su ih u četiri skupine.

Prva je trebala završiti visoko cijenjeni program za poboljšanje bračnih odnosa, druga pohađati radionice osmišljene za izgradnju empatije i suosjećanja, trećoj skupini dodijeljeno je gledanje romantičnih filmova i raspravljanje o prikazanim odnosima dok četvrta skupina nije radila ništa od navedenog.

Prema nalazima studije, parovi koji nisu bili raspoređeni na radionice ili vježbe rasprave o filmovima imali su stopu razvoda ili razdvajanja od 24 posto u prve tri godine braka. Za ostale je ta stopa iznosila oko 12 posto, što je 50 posto manje od grupe koja nije učinila ništa da poboljša svoju vezu.

Ispostavilo se da je gledanje nekoliko filmova s partnerom, i razgovor o njim,a jednako učinkovito rješenje za smanjenje rizika od razvoda kao i pohađanje dugotrajnih radionica namijenjenih poboljšanju veze.


– Umjesto da se uključe u 14-satne radionice na koje moraju doći u kampus, parovi mogu poboljšati svoj odnos samo gledajući tri filma kod kuće i vodeći rasprave o svojoj vezi što postaje lakše razgovaraju li najprije o onome što su vidjeli na ekranu – rekao je koautor studije, dr. Ron Rogge, docent kliničke psihologije na Sveučilištu Rochester.

Najučinkovitiji žanr su romantične drame

Dr. Ron Rogge napominje kako je pri izboru filmova treba brati one kroz čiju se radnju proteže ozbiljna romantična veza, a drame su daleko učinkovitije od komedija.Neki filmovi korišteni tijekom studije uključivali su ‘Istinite laži’ (True Lies), Gospodin i gospođa Smith’ (Mr. and Mrs. Smith) i ‘Vrtlog života’ (American Beauty).

I TV emisije mogu poslužiti kao sličan oblik terapije

Iako se početno istraživanje fokusiralo isključivo na filmove, Rogge kaže da su televizijske emisije sasvim prihvatljiva alternativa za užurbane parove s malo slobodnog vremena za trošenje na cjelovečernji igrani film.

– Važna stvar je rasprava koju pokreće ono što vi i vaš partner odlučite gledati – pojasnio je.

U istraživanju provedenom 2016. godine pokazalo je da pozitivan učinak ovih rasprava o romantičnim vezama na ekranu nije bio ograničen samo na bračne parove. Vježba je imala sličan učinak na nevjenčane parove u različitim fazama odnosa, prenosi bestlifeonline.com.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime