LIJEPA PRIČA IZ ZAGORE Spontani božićni događaj polako se pretvara u bajku

Ove godine se onako potiho rodila ideja o božićnoj priči iz Hršćevana

Nije tajna da malena mjesta Dalmatinske Zagore imaju posebne priče zbog kojih se ponosi taj dio Dalmacije a posebnu pozornost ovog puta privukla je doslovno prava božićna priča iz malog podbabskog mjesta Hršćevani tijekom ovog Božića.


Maleno i predivno mjesto koje je dobilo ime po hrašću i postalo poznato po jednoj od najstarijih škola u Dalmaciji i Imotskoj krajini (zaseok Znaori), koje je ujedno iznjedrilo vrsne intelektualce i sportaše rasute po cijeloj Hrvatskoj i svijetu, ima puno znamenitosti a u ovo Božićno vrijeme neke zbilja vrijedi istaknuti.

Prvenstveno vrijedi istaknuti da već 20 godina predivne velike Božićne jaslice u crkvi Sv. Ante u Podbablju (Drum) izrađuje Denis Matković iz Hršćevana koji svake godine iznenađuje sve mještane i župljane, a ponajviše djecu koja se vesele njegovim božićnim jaslicama. To je postao svojevrsni ponos, ali i tradicija ove župe vrijedna divljenja mnogih ljudi koji za Božić dođu sa svih strana Hrvatske i svijeta i uživaju u danima Božića. A neumorni Denis sa istim žarom, ljubavi i radosti veseli se svakom novom Božiću i novim jaslicama na radost svih posjetitelja i svojih župljana, te kako kaže, svaka pohvala mu je osobita motivacija da bude još bolji pa najavljuje nikad ljepše i veće jaslice za idući Advent.

Ujedno je vrijedno spomena da je prije više od desetak godina u Hršćevanima osnovano sportsko društvo “Japužina” koje se ističe odličnim malonogometnim turnirima. Proteklih nekoliko godina, tijekom ljeta, okupljalo je i okuplja znane i neznane ‘majstore od baluna’, a ove godine se onako potiho od istih rodila ideja o božićnoj priči (iz Hršćevana) kada su spontano okupili žitelje i posjetitelje koji su osim u nogometu, uživali u svevremenskim božićnim i inim hitovima kao i glazbenim setovima neponovljivog DJ-a Mad G Zet-a uz domaće gastronomske delicije poput fritula, pečenih kobasica, graha i ostalih domaćih specijaliteta. Naravno, nije falilo ni kuhanog vina kao i ostalih slastica u kojima su mogli uživati svi posjetitelji.

Spontani božićni događaj ispunjen pravim božićnim šušurom kojeg su sproveli u djelo Saša Miškulin, Mate Biošić, Igor Kasalo i Dragan Znaor uz podršku ostalih domaćina u malenom i prekrasnom mjestu Hršćevani tako je neposredno pred Badnjak, ali i narednih blagdanskih dana postalo nezaobilazno mjesto za sve mlade i stare, sve one željne dobre božićne zabave, hrane, druženja i glazbe. Ovaj događaj privukao je pozornost mnogih posjetitelja iz cijele Imotske krajine, a vrijedni domaćini nadaju se da će već idućeg Adventa ova lijepa zimska priča postati prava božićna bajka.
Uz prigodne pjesme i slavljenje Božića neka se rađaju nove lijepe uspomene!
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime